Riasztó előrejelzés jött Matolcsy jegybankjától a következő évekre

2022. június 30. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön ismertette a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb Inflációs jelentést. A dokumentumot bemutató online sajtótájékoztatón a Matolcsy György vezette jegybank ügyvezető igazgatója, Baksay Gergely az előző, márciusi jelentéshez képest szinte minden téren romló prognózisról számolt be.

Az egyetlen reményteli változás, hogy az idei gazdasági növekedést a 2,5-4,5 százalékos sávból 4,5-5,5 százalékra emelték. Viszont minden más előrejelzés aggasztó:

  • A 2023-as gazdasági növekedést 4-5 százalék helyett már csak 2-3 százalékosra várja a jegybank.
  • Az idei inflációs várakozást a korábbi 7,5-9,8 százalékos tartományból 11-12,6 százalék közé emelték.
  • A 2023-as inflációt 3,3-5 százalék helyett 6,8-9,2 százalékra várják.
  • A folyó fizetési mérleg hiánya idén akár a GDP 6,5 százalékát is elérheti (eddig maximum 5,3 százalékot vártak).
  • A reáljövedelmek jövőre csak 0,8-2 százalékkal nőnek (eddig a 3,7 százalékos növekedést se látták elérhetetlennek).

Baksay Gergely szerint az infláció globálisan magasabban és tartósabban tetőzik a korábbi várakozásoknál, az előző Inflációs jelentés óta a költségoldali tényezők és ezzel együtt az inflációs ráták is tovább emelkedtek. Az MNB arra számít, hogy ősszel lesz a tetőzése, és 2024 első felére tér vissza a 3 százalékos szintre, ami a jegybanki cél.

A módosult idei és 2023-as GDP-előrejelzést a Portfolio.hu beszámolója szerint az MNB azzal indokolta, hogy idén az eddig vártnál gyorsabb lehet a lakossági fogyasztásnövekedés, jövőre viszont pont fordítva: a fogyasztási dinamika visszaesése rásegít az állami beruházások visszavágására.

A jegybanki dokumentum szerint jövőre a beruházások dinamikája főleg a gazdaságpolitikai intézkedések miatt esik vissza jelentősen, de a beruházási ráta a költségvetési kiigazítással együtt is magas lesz, 25 százalék fölött marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!