Van valami, amiben még az OTP-vezér Csányi Sándor is veszteséges

2022. június 28. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nettó árbevétele 1,4 milliárd forintról 1,7 milliárd forintra nőtt, veszteséges lett tavaly Csányi Sándor családi cége, a Csányi Pincészet – derül ki az Mfor.hu összeállításából.

A hat fiókteleppel rendelkező vállalkozásnak 2020-ban még 3,3 millió forintos adózás utáni nyeresége volt, 2021-ben viszont a növekvő bevételek ellenére 87,6 millió forintos veszteséggel zártak. Pedig, mint az Mfor.hu megjegyzi, a 84 főt foglalkoztató cég tavaly kapott egy 80 millió európai uniós támogatást is.

A pincészet a veszteséget a mérleghez tartozó kiegészítő mellékletben a személyi kiadások növekedésével és az amortizációval magyarázta, illetve az okok között említette a saját termelésű készletek csökkenését is. A beszámolóból az is kiderül: a pincészetnek dinamikusan nőtt a kínai exportja – 231 ezer forintról 7 millió forintra –, de tízszeresére bővült az olaszországi, háromszorosára a szlovákiai kivitelük is.

A körképből az is kiderül, hogy a Csányiéhoz hasonlóan szintén villányi Bock Pincészet és a Sauska Villány ugyancsak veszteséges lett tavaly, de csökkent a Vylyan, valamint Weninger és Gere nyeresége is.

De nemcsak a villányi, hanem a szekszárdi, tokaji és balatoni borvidékeken is jellemző volt, hogy a pincészetek vagy veszteséggel zárták 2021-et – például a Grand Tokaj vagy a Pátzay-Badacsony –, vagy csökkent a nyereségük, mint például a szekszárdi Taklernak, Dúzsinak és Mészáros-Borháznak vagy a balatoni Laposa Birtoknak, Varga Pincészetnek, Kreinbachernek. A trenddel szemben a tokaji Mád Wine Kft.-nek és a balatoni Léglinek sikerült növelnie a nyereségét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!