2025-ben jöhet az első elektromos Ferrari

2022. június 27. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferrari 2025-ben dobja piacra első elektromos modelljét, a cég tervei szerint 2030-ra az eladások 80 százalékát a teljesen elektromos és hibrid autók teszik majd ki – írja a Reuters.

A Ferrari 2019 óta kínál plug-in hibridet, a Stradale-t. Az olaszországi, maranellói székhelyű vállalat június közepén egy befektetői rendezvényen ismertette a terveit. Benedetto Vigna vezérigazgató azt mondta, hogy az elektromos motorokat és más kulcsfontosságú alkatrészeket a Ferrari maga fogja megépíteni, összhangban a kézművesség és az exkluzivitás hagyományával.

A Ferrarihoz hasonlóan a másik ikonikus olasz autógyár, a Lamborghini is viszonylag későn száll be az elektromos és hibrid autó bizniszbe. A cég januárban jelentette be, hogy 2023-ban piacra dobják az első hibrid modellt, az első tisztán elektromos autót pedig 2025 utánra ígérik.

Az olasz szuperautók misztikuma erősen összefonódik a belső égésű motorok hangjával és erejével, ezért sokáig minkét autógyártó elzárkózott az újítástól. A Lamborghini vezérigazgatója 2018-ban még azt nyilatkozta: „A célunk a szuper sportautó leszállítása, egy akkumulátorcsomag nem felel meg az elvárásainknak sem az energia és teljesítmény tekintetében.”

„A hang fontos érték ezekben a járművekben” – ezt pedig Andy Palmer, az Aston Martin korábbi vezérigazgatója nyilatkozta, aki jelenleg az elektromos buszokat gyártó Switch Mobility vezérigazgatója.

„A sportkocsi, mint olyan, vajon továbbra is létezik-e majd, ha nem tudunk különbséget tenni a hang alapján?”

– tette fel a kérdést. A szupersportautó-hívők rendszeresen több százezer dollárt fizetnek ki Ferrarikért és Lamborghinikért, és gyakran egy évet várnak a szállításra. A legexkluzívabb modellek ára milliós nagyságrendű. A két cég az elektromos átállással ezt a presztízspozíciót kockáztatja.

Mindkét céget érték már kritikák, amiért jelentős késéssel szálltak be az elektromos autók gyártásába, miközben azok folyamatosan fejlődnek, és az új típusú akkumulátoroknak köszönhetően teljesítményben simán utolérik a hagyományos autókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!