444.hu: Magyarországon a legdrágább a vasúti szállítás az EU-ban, ezért olcsóbb kikerülni

2022. június 23. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy Szerbiából Szlovákiába menő szállítmányt például olcsóbb Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül körbevinni, mint átvágni vele Magyarországon” – írja a 444.hu, ami részletes cikkben foglalkozik a vasúti áram, szaknyelven „a pályahasználati díjban megjelenő vontatási villamos energia” árával. A lap azt írja, hogy hiába kellene az uniós irányelvek alapján a teherszállítás 30 százalékát a vasútra terelni 2030-ig, Magyarországon olyan drága a vasúti áram, hogy a nemzetközi szállítók inkább kikerülnek minket.

A lap azt írja, hogy azért olyan drága az áram a MÁV-nál, mert nem vásárolt be időben, bízva abban, hogy olcsóbb lesz. A lap úgy tudja, hogy az „áramvásárlási fiaskó” miatt nem tartott igényt a MÁV eddigi vezérigazgatójának munkájára Vitézy Dávid új közlekedési államtitkár, ezért kellett távoznia Homolya Róbertnek, aki 2018-tól vezette a vállalatot.

Homolya június 15-i hatállyal távozott a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatói posztjáról.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom