Új cég költözik a bezárt ózdi üzembe, Dunaharasztiban az Extreme Digital eMag nyit raktárat

2022. június 23. – 17:43

frissítve

Új cég költözik a bezárt ózdi üzembe, Dunaharasztiban az Extreme Digital eMag nyit raktárat
Középen Szijjártó Péter és Várkonyi Balázs, az eMAG-Extreme Digital ügyvezetője a cég dunaharaszti beruházásának avatóünnepségén – Fotó: eMAG-Extreme Digital

Másolás

Vágólapra másolva

Új vállalat költözik a Johnson Electric nemrég Ózdon bezárt üzemébe, a Neutrik Group elektronikai vállalat 3,6 milliárd forintos beruházásával az első ütemben 200, középtávon pedig 300 új munkahely jön létre a városban – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A liechtensteini székhelyű cég elektronikus csatlakozók kézi összeszerelését fogja végezni Magyarországon. A minisztérium közleménye szerint a projekthez az állam 1,4 milliárd forinttal járult hozzá. A Neutrik Group világelső a szórakoztatóiparban használt áramköri és elektronikai csatlakozók gyártásában. „Így a nyári fesztiválszezon sem jöhetne létre, ha a Neutrik nem szállítaná a mikrofonokhoz az elektronikai csatlakozókat. A magyar és külföldi együttesek hangja nem tudna megszólalni sem a Balaton Soundon, sem a Volton, sem a Strand Fesztiválon” – mondta Szijjártó Péter.

Ebben a riportunkban számoltunk be arról, hogy két év alatt kétezer ember veszíti el a munkáját Ózdon, az ország egyik legszegényebb térségében. A Johnson Electric ózdi autóipari alkatrészgyárából összesen mintegy 870 embert küldenek el, köztük 790 fizikai dolgozót. A cég klímamotorokat, fényszóróállító-motorokat gyártott, de a piaci kereslet átalakult, a vevők az ózdi gyárban előállított alkatrészek helyett a vállalat automatizált gyárainak termékeit keresik jobban. Az ózdi üzem így gazdaságilag fenntarthatatlanná vált.

Szijjártó Péter azt mondta, Ózdon az elmúlt években egy másik vállalat, az ABB is bezárta a gyárát, de a helyére nem sokkal később a medencegyártással foglalkozó Wellis Zrt. érkezett. A miniszter úgy látja: az elmúlt két és fél év meglehetősen bizonytalan időszak volt, rövid időn belül kétszer fordult ki a sarkaiból a világgazdaság rendszere. A magyar gazdaság ennek ellenére tavaly a valaha volt legjobb évét zárta, de a rekordok dacára egy-egy gyár időnként Magyarországon is bezár.

Szijjártó csütörtökön egy másik beruházás indításánál is jelen volt. A térség egyik legnagyobb online kereskedőjének számító Extreme Digital eMag 35 milliárd forintos beruházással egy 117 ezer négyzetméteres regionális logisztikai központot épít Dunaharasztiban. A központ Magyarország mellett hat másik ország (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Németország, Csehország) piacát is ellátja majd.

Az állam, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség ezt a projektet 4,8 milliárd forinttal támogatta. A projekt az első évben hozzájárul 350 munkahely létrehozásához, a településen később középtávon 600 új munkahely jöhet létre. Szijjártó szerint a beruházás nagy győzelmet jelent a regionális versenyben. A koronavírus-járvány felforgatta az emberek mindennapi életét, és így nagyban hozzájárult az elektronikus kereskedelem felfutásához, amelynek részesedése a teljes globális kiskereskedelemből mára megközelítette a 20 százalékot.

Magyarországon az internetes vásárlások aránya 2020-ra elérte a kétharmadot, tavaly pedig 70 százalék fölé nőtt. „Szeretjük, nem szeretjük, de ez van, ehhez kell alkalmazkodnunk. Nemcsak a vásárlóknak, hanem azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak is, akik eddig a hagyományos csatornákon adták el a portékájukat” – mondta a miniszter. Szijjártó szavai szerint a logisztikai ágazat az elmúlt időszakban a gazdaság egyik zászlóshajójává vált. Ehhez a szektorhoz kötődik valamilyen módon a szolgáltatások exportjának 28 százaléka, ami nagyjából 45 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!