Az OTP Magyarország legnagyobb hitelezője

2022. június 23. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc év alatt kétszeresére nőtt az a hitelmennyiség, amelyet a magyarországi pénzintézetek a kormányzat által kibocsátott értékpapírok formájában őriznek. Az így meghitelezett mennyiség ma már meghaladja a 15 ezer milliárd forintot – írta a Portfolio.

A teljes magyar államadósság jelenleg 42 ezer milliárd forint – ez a magyar GDP 76,6 százaléka –, az összeg 2010-ben 21 ezer milliárd forint volt. (Akkor egy dollár 208 forintot ért, így a 21 ezer milliárd forint 100 milliárd dollárral volt egyenlő, ami az akkori 130 milliárd dolláros, nominálértéken számolt bruttó hazai terméknek a 76,9 százalékát tette ki.)

Az államadósságból hitelezőként a legnagyobb szelet az OTP-é, amely 3700 milliárd forintot, csaknem tíz százalékot birtokol.

Jelentős változás 2014-hez képest, hogy akkor a külföldi hitelezők az államadósság több mint felét birtokolták, mostanra arányuk 25 százalék alá csökkent.

Ez – a devizahitelek kivezetésével együtt – csökkenti a hazai gazdaság kitettségét. A pénzintézetek 15 ezer milliárdja mellett a lakosság 10 ezer milliárd forintnyi állampapírt birtokol, annyit, mint a külföldiek összesen.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok tulajdonosi szerkezete – Forrás: Portfolio
A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok tulajdonosi szerkezete – Forrás: Portfolio

„Ha nem az összes pénzügyi vállalatot, csak a hitelintézeteket nézzük, akkor már majdnem nagyobb a lakosság súlya, vagyis hamarosan előállhat az a helyzet, hogy a magyar lakosság finanszírozza legnagyobb mértékben az országot” – írta a Portfolio.

A bankok által birtokolt értékpapírok mennyisége azért növekszik, mert a ki nem helyezett pénzből állampapírt vettek. A folyamat egészan addig tart, amíg nem emelkedik számottevően a bankok hitel/betét mutatója.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom