Veszik, mint a cukrot, mégis mélyrepülésbe kezdett a hazai zöldborsótermesztés

2022. június 22. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország az Európai Unió legnagyobb zöldborsó exporttőre, de hiába számít sikerterméknek ez a zöldség, egyre kevesebb gazdálkodó lát benne fantáziát, és erősen csökkenni kezdett a vetésterülete, írta a Magyar Nemzet.

Az Európai Unión belül éves szinten 34 ezer tonna zöldborsókonzervet értékesít Magyarország, de a fagyasztott borsóra is nagy a kereslet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint az idén tovább bővült a kivitel, az év első három hónapjában 14 százalékkal több konzerv hagyta el az országot, mint egy évvel korábban. Fagyasztott borsóból 11 százalékkal többet, 11,7 ezer tonnát szállítottak külföldre hazai cégek. A legnagyobb felvevőpiacnak Románia és Németország számít.

A zöldborsó 2015-ben indult itthon felfutásnak a mélypontról, két év alatt 16-ról 23 ezer hektárra növekedett a vetésterülete, de azóta újra egyre fogy, tavaly már csak 18 ezer hektárról takarítottak be zöldborsót, idén pedig még kevesebbet vetettek.

Ennek az az egyik oka, hogy a gabonapiacon gyors drágulás ment végbe itthon és külföldön is, a búza ára egy év alatt megduplázódott, így például a borsóval szemben is jövedelmezőbb szántóföldi kultúra lett. A kukoricánál is árrobbanás volt, 45 százalékkal emelkedett az ára tavalyhoz képest.

A borsó ellen dolgozik a klímaváltozás is, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt a termésbiztonság is csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!