Több mint százezer autót gyártott tavaly a Suzuki Esztergomban

2022. június 22. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

107 974 autót gyártott 2021-ben a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára – írja az MTI a cég szerdai sajtótájékoztatója alapján. A globális chiphiány miatt a gyártott autók száma 4 százalékkal csökkent 2020-hoz képest, miközben a nettó árbevétel hat százalékkal, 1,75 milliárd euróra (körülbelül 700 milliárd forint) tudott növekedni.

Az Esztergomban gyártott autók 86 százalékát, 103 ezer autót a világ 123 országába exportálták, a Magyar Suzuki nyeresége ezzel – az autóipar világszintű problémái ellenére – 48,8 millió euró (több mint 19 milliárd forint) volt. Magyarországon 17650 új autót adtak el, amivel a Suzuki továbbra is piacvezetőnek számít.

Az esztergomi Suzuki-gyárban közel háromezer alkalmazott dolgozik, közülük több százan külföldiek. A magyar munkavállalók évek óta panaszkodnak a rossz munkakörülményekre és a japán munkakultúra keménységére, valamint arra is, hogy a munkaerőhiányt nem a körülmények javításával, hanem a külföldi (újabban indiai) munkások behozatalával igyekeznek orvosolni.

Március elején írtuk meg, hogy a Suzukiban idén a termelésben dolgozók az inflációnak nagyjából megfelelő, 12 százalékos, az irodai dolgozók pedig 9 százalékos béremelést kapnak, méghozzá január elsejétől visszamenőlegesen. A magyar kormány kiemelt ágazatnak tartja az autóipart, amely 2021-ben 9400 milliárd forinttal járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez. Idén ez tízezer milliárd forint fölé emelkedhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!