A világ legnagyobb óceánjárója a tenger helyett egyből a roncstelepre megy

2022. június 22. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A neve alapján valami álomszerű dolgot ígért a Global Dream II nevű óceánjáró hajó, de a története inkább rémálom lett, az utolsó simításokra váró hajóból ócskavas lett, mielőtt kihajózott volna.

A 208 ezer tonnás Global Dream II a világ legnagyobb befogadóképességű hajójának tervezték, egyszerre több mint 9 ezer utast tudott volna szállítani, de úgy tűnik, nem lesz rekorder.

A Global Dream, a Global Dream II testvérhajója a dokkban – Fotó: Gregor Fischer / AFP
A Global Dream, a Global Dream II testvérhajója a dokkban – Fotó: Gregor Fischer / AFP

A koronavírus-járvány erősen betett az óceánjárós üdüléseknek. Ha még emlékszünk, a járvány elején több hajó is gócponttá vált, majd afféle karanténként is működtek, egyszerűen hetekig nem engedték partra szállni az utasokat. Ezek eleve rossz emlékeket idézhetnek, de a járványügyi korlátozások gyötörték meg igazán az ágazatot. Egyszerűen nem lehetett társasutakat szervezni. Gyakorlatilag feleslegessé váltak az óceánjárók is.

A Global Dream II gyártója, a német MV Werften januárban jelentett csődöt, így a 80 százalékban már elkészült hajó építése sem folytatódott. A hajót a felszámolóbiztos sem tudta értékesíteni egyben, de most kénytelenek darabjaiban eladni, mert nem maradhat tovább a wismari kikötőben. Azt ugyanis megvette a ThysennKrupp, hogy hadihajókat és tengeralattjárókat építsen ott.

A felszámolást vezető Christoph Morgen azt nyilatkozta, hogy a hajó törzsét ócskavasként fogják eladni, de a használható technikai rendszereket és motorokat megpróbálják továbbértékesíteni.

A hajóra még pár hétig lehet licitálni, de a használhatósága korlátozott, a hajtást és a kabinrendszert is a Dél-kínai-tengerre tervezték, európai vagy észak-amerikai körutakhoz erősen át kéne tervezni és építeni a hajót, ami jelentős költségekkel járna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!