Az MNB megint megbüntette a Raiffeisen Bankot

2022. június 21. – 10:11

frissítve

Az MNB megint megbüntette a Raiffeisen Bankot
Az Agora Budapest toronyháza a XIII. kerület Váci út 116-ban, tetején a Raiffeisen Bank logójával – Fotó: Róka László/MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel a bank az elmúlt bő egy évben – két hiánypótlási felszólítás ellenére – sem javított ki teljeskörűen egyes informatikai, work-out és betétbiztosítási hiányosságokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-ben átfogó vizsgálatot folytatott a Raiffeisen Bank Zrt.-nél. A vizsgálat nyomán a jegybank 2020. évi határozatában – eredetileg 2021. március 31-i teljesítési határidővel – számos kötelezés teljesítését írta elő a hitelintézetnek, és a feltárt problémák miatt 43 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a bankot.

Ám később az MNB nem tudott meggyőződni arról, hogy a Raiffeisen Bank teljeskörűen kijavította-e a feltárt hiányosságokat. A jegybank ezért az elmúlt bő egy évben kétszer is kérte a banktól a teljesítés pótlólagos igazolását, ám az ennek ellenére sem történt meg több informatikai és betétbiztosítási, illetve egy, a work-out területre vonatkozó jogsértés kapcsán.

A jegybank a továbbra is fennálló jogsértések kijavításához igazodó idei, illetve 2023. I. félévi teljesítési határidők kitűzésével kötelezte a Raiffeisen Bankot a hiányosságok megszüntetésére. Az ismételt jogsértések miatt az MNB 34 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra.

A bírságösszegnél súlyosító körülménynek minősült, hogy a hitelintézet a jegybank korábbi kötelezéseinek negyedét huzamos időn át nem teljesítette maradéktalanul (vagy nem igazolta azt). Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a szabályszegéseknek nem volt hatása a pénzpiaci szereplőkre, illetve a bank ügyfeleire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!