Az MNB 61 millió forintos bírságot szabott ki az Allianz Biztosítóra

2022. június 20. – 10:16

frissítve

Az MNB 61 millió forintos bírságot szabott ki az Allianz Biztosítóra
Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. székháza a Könyves Kálmán krt. 48-52. szám alatt – Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A biztosító többször is nem, vagy hiányosan tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. Az MNB átfogó vizsgálatot folytatott le az Allianz Hungária Biztosítónál a 2018. október 4-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

A jegybank feltárta, hogy az Allianz Biztosító a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékénél számos esetben nem a jogszabályi határidőben értesítette az üzemben tartókat, illetve a kötvény- és kárnyilvántartó szervet egyebek közt a szerződések létrejöttéről, a díjfizetés elmulasztásáról vagy a szerződések díjnemfizetés miatti megszűnéséről.

A nem-életbiztosítások szerződéses feltételeinél ellentmondásosak voltak a biztosítónak a szerződés megszűnésével kapcsolatos díjfizetési kötelezettségekre vonatkozó előírásai. Emellett a mentesülésre vonatkozó rendelkezések sem feleltek meg teljeskörűen a jogszabályban foglaltaknak. A nem-életbiztosítási termékekhez kapcsolódó nyilvántartási rendszereiben pedig több esetben nem a valós kárbejelentési dátumok szerepeltek.

Az életbiztosításoknál a biztosítónak az ajánlattól eltérő fedezetek kezelésére vonatkozó gyakorlata bizonyult problémásnak.

Az MNB megállapítása szerint mindez sértette az ügyfelek tájékoztatáshoz fűződő jogát.

Mindezek alapján az MNB 2022. szeptember 30-ig kötelezte az Allianz Biztosítót, hogy – dokumentumokkal alátámasztva – számoljon be a jegybanki kötelezésekkel kapcsolatban megtett intézkedéseiről. A súlyosbító és enyhítő körülmények figyelembevétele után, a jogsértések miatt az MNB 35 millió forint felügyeleti és 26 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a biztosítóra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!