140 cég játszott össze, több mint kétmilliárdot csaltak el

2022. június 16. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt 75 ember ellen javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV csütörtöki közleménye szerint az általuk működtetett, 140 cégből álló láncolat őrző-védő és takarítási szolgáltatások ürügyén kijátszotta az áfaszabályokat, és ezzel összesen 2,2 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek.

A céghálózat somogyi érintettségű, de fővárosi irányítású volt. A benne lévő cégek személy- és vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak, és országszerte több száz foglalkoztatottat mozgattak. A közvetített biztonsági őrök és takarítók után nem fizették meg az adókat és járulékokat, emellett az áfával is trükköztek, így jött össze a 2,2 milliárdos tétel.

Az adónyomozók megalapozott gyanúja szerint a megrendelő cégek valótlan megbízási szerződések alapján vettek igénybe takarítási és őrzésvédelmi munkaerőt, a valóságban ugyanis nem volt szó munkaerő-kölcsönzésről, ténylegesen ők maguk foglalkoztatták a biztonsági őröket és takarítókat.

A nyomozás során a NAV három akciót szervezett a bűnszervezet felszámolására, azok során csaknem háromszáz helyszínen jelentek meg a nyomozók, így 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, míg az elkövetők összesen több mint 150 millió forintot térítettek meg önkéntesen. Az ügyben csaknem kétszázezer oldalnyi nyomozati anyag keletkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!