140 cég játszott össze, több mint kétmilliárdot csaltak el

2022. június 16. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt 75 ember ellen javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV csütörtöki közleménye szerint az általuk működtetett, 140 cégből álló láncolat őrző-védő és takarítási szolgáltatások ürügyén kijátszotta az áfaszabályokat, és ezzel összesen 2,2 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek.

A céghálózat somogyi érintettségű, de fővárosi irányítású volt. A benne lévő cégek személy- és vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak, és országszerte több száz foglalkoztatottat mozgattak. A közvetített biztonsági őrök és takarítók után nem fizették meg az adókat és járulékokat, emellett az áfával is trükköztek, így jött össze a 2,2 milliárdos tétel.

Az adónyomozók megalapozott gyanúja szerint a megrendelő cégek valótlan megbízási szerződések alapján vettek igénybe takarítási és őrzésvédelmi munkaerőt, a valóságban ugyanis nem volt szó munkaerő-kölcsönzésről, ténylegesen ők maguk foglalkoztatták a biztonsági őröket és takarítókat.

A nyomozás során a NAV három akciót szervezett a bűnszervezet felszámolására, azok során csaknem háromszáz helyszínen jelentek meg a nyomozók, így 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, míg az elkövetők összesen több mint 150 millió forintot térítettek meg önkéntesen. Az ügyben csaknem kétszázezer oldalnyi nyomozati anyag keletkezett.