Az IKEA kivonul Oroszországból

2022. június 15. – 17:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eladja gyárait, bezárja áruházait és elbocsátja dolgozóit Oroszországban az ukrajnai háború miatt, írja a Reuters. A svéd bútorgyártó több nagy vállalathoz hasonlóan már korábban ideiglenesen bezárta üzleteit az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók bevezetése után, miközben a Kreml azzal fenyegetőzött, hogy lefoglalja a külföldi vagyont.

Az IKEA mostani közleménye szerint a zárás után is fizette dolgozói bérét, és ez augusztusig így is marad. „Nem látunk lehetőséget arra, hogy belátható időn belül újraindítsuk az oroszországi értékesítést” – írta szerdai közleményében a cég, amely négy oroszországi gyárának keres új tulajdonosokat.

Ahogyan korábbi cikkünkben részletesen is írtunk róla, a háború miatt menekülnek a multik Oroszországból, a Yale Egyetem gazdálkodástudományi intézete által vezetett lista alapján június elejéig már közel ezer nyugati cég hagyta ott az országot vagy csökkentette számottevően ottani tevékenységét, nagy autógyártóktól kezdve gyorsétteremláncokon és sportszergyártókon át technológiai óriásokig. A kutatók 250 olyan vállalatot számoltak össze, amely továbbra is kitart az orosz piac mellett, köztük van több magyar is, például a Richter Gedeon, a Mol, a Herendi, a Rába és a Zwack.

A kivonulások egy része közvetlenül a szankciókhoz köthető, például az Oroszországba irányuló technológiai exportot vagy a pénzügyi szolgáltatásnyújtást jelentősen megnehezítették a büntetőintézkedések. Számos vállalatnak a szankciók közvetett költségei lehetetlenítették el az orosz bizniszt (manapság például nem egyszerű pénzt utalni és kivonni Oroszországból). Sokan azonban nem feltétlenül jogi vagy logisztikai kényszerből, hanem nyugati imázsuk ápolása és/vagy politikai nyomás miatt hagyták ott Oroszországot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!