Bennfentes információ birtokában vett tízmillió Est Media-részvényt, 58 milliós bírságot kapott

2022. június 13. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Az MNB 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A természetes személy bennfentes információ – a Delta Systems Kft. Est Media Nyrt. általi megvásárlása – ismeretében Est Media-részvényeket vásárolt a Delta-tranzakció bejelentése előtt egy nappal, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutva, írja közleményében az MNB.

A jegybank megállapította, hogy a magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében tőkepiaci megbízása révén 10 millió darab Est Media-részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól. A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély ugyanakkor a vételi tranzakció idején konkrét információval rendelkezett arról, hogy az Est Media Nyrt. megvásárolja a Delta Systems Kft.-t. Az utóbbi tranzakcióról szóló bejelentést azután az Est Media Nyrt. egy nappal később, 2019. július 30-án hozta nyilvánosságra. A magánszemély a többletinformáció révén úgy jutott hozzá az Est Media-részvényekhez – azok valós értékéhez képest töredékáron –, hogy az egyúttal a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta.

Az MNB határozatában megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését, és 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Súlyosbító körülménynek számított, hogy a magánszemély tőkepiaci ismeretekkel rendelkező személyként sértette meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályokat. A piacfelügyeleti eljárás során felmerült bűncselekmény gyanúja miatt a jegybank feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Az MNB által kirótt bírság kapcsán a Delta Technologies Nyrt. (korábban Est Media Nyrt) tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztségviselőit, dolgozóit nem érinti. Közleményük szerint a Delta Technologies Nyrt. az EU-s és a hazai tőkepiaci előírásoknak, valamint a Tőzsde előírásainak megfelelően a jogszabályok betartásával végzi tevékenységét.

Az MNB 2022. február 16-án közzétett határozatában 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. E magánszemély – aki a jegybank mostani határozata kapcsán érintett tranzakciónál az Est Media-részvényeket eladó gazdasági társasággal állt kapcsolatban – bennfentes információ felhasználásával Est Media-részvényeket értékesített tőzsdén kívül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!