Bennfentesen kereskedett az EST Media részvényeivel, 64 milliós bírság mellett fel is jelenti a jegybank

2022. február 16. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánemberre a bennfentes kereskedelem miatt – írja a jegybank közleményében. A megbüntetett személy bennfentes információ felhasználásával EST MEDIA részvényeket értékesített tőzsdén kívül.

A jegybank piacfelügyeleti eljárása során megállapította, hogy az EST MEDIA Nyrt. (jelenleg: Delta Technologies Nyrt.) bennfentes jegyzékén szereplő egyik természetes személy, betöltött pozíciójából adódóan bennfentes információkról szerzett tudomást. Ezek nyilvánosságra kerülésüket megelőzően árfolyam befolyásolására alkalmas, lényeges információnak minősültek, és a Delta Systems Kft. EST MEDIA Nyrt. általi megvásárlására vonatkoztak.

Az információk birtokában a most megbírságolt személy tiltott bennfentes kereskedelmet megvalósító tőzsdén kívüli megbízásokat adott. A végrehajtott tranzakciók során a vizsgált időszakban több mint 11 millió darab EST MEDIA-részvényt adott el, miközben a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz jutott. Ez sérti a tőkepiac átláthatóságát és azt, hogy a befektetők egyenlő feltételekkel vegyenek részt a kereskedésben.

A 64 milliós bírság mellett az MNB bennfentes kereskedelem bűntett gyanújával feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Delta Technologies közölte, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztégviselőit, dolgozóit nem érinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!