Agrárminiszter: Júliustól is maradhat az élelmiszerárstop

2022. június 7. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június végén kell meghozni ezt a döntést, de azt gondolom, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, működik, és további fenntartása is indokolt lehet

– ezt felelte Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy július elseje után is fennmarad-e az árstop.

A kormánylapban a miniszter beszélt arról is: az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, ami azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat, és nem tudni, meddig folytatódik még a drágulási hullám, mi lesz a háború következménye.

A világban nagyon hiányzik a húszmillió tonna ukrán gabona, „számos ország ellátásbiztonsága forog kockán” – mondta a miniszter, felidézve, hogy Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Algéria jelentős gabonaimportőrök, és hogy az arab tavasz előzménye egy egyéves észak-afrikai aszály volt. Ezért „ha a gabonát nem tudjuk kiszabadítani, az akár a háború kiszélesedésével is járhat”.

Az ukrán gabona országból kijuttatásának egyetlen módja jelenleg egy szárazföldi folyosó megnyitása. Ehhez „ki kell szélesíteni azt a tároló- és befogadókapacitást, ami a magyar–ukrán határon van (…) de leginkább vagonok kellenének. Ez csak nagyon komoly nemzetközi összefogással lehetséges.”

Nagy István ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy „Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van”, úgyhogy „Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz”.

A minisztert kérdezték a Sajó szennyezéséről is. Azt mondta, a vészjeleket érzékelték, és amikor azt látták, hogy Szlovákiában három hónapig senki nem tesz semmit, leült tárgyalni a pozsonyi kollégájával. „A találkozón a miniszter úr megerősítette, hogy a munkálatok elkezdődtek, és további szennyezés nem éri a folyót. Arról is tájékoztatott, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek” – mondta, és azt is: a magyarországi szakasz élővilága nem sérült és nem sérül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!