Az USA enyhít a venezuelai olajembargón, két cég is szállíthat olajat Európába

2022. június 5. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Eni SpA és a spanyol Repsol SA olajvállalat már a jövő hónapban megkezdheti a venezuelai olaj szállítását Európába az orosz nyersolaj pótlására – árulta el öt, az ügyre rálátó személy a Reuters hírügynökségnek. A belsős információ szerint ezzel Washington megszünteti a két éve bevezetett, Venezuelára vonatkozó olajembargót, vagyis folytatódhat az akkor megszakított, az olajjal adósságot törlesztő program.

Az ügylet keretében viszont nem óriási mennyiségű olaj kerülhet Európába, az így meginduló szállítmányoknak nem lesz komoly hatása a globális olajárakra. A jelentőség abban rejlik, hogy Washington zöld utat adott a régóta befagyasztott venezuelai olajforgalom Európába történő visszaállításának, ami szimbolikus lökést adhat Nicolas Maduro venezuelai elnöknek.

A hírügynökség forrásai szerint az amerikai külügyminisztérium levélben bólintott rá a két vállalatra Joe Biden amerikai elnök kormánya azt reméli, hogy a venezuelai nyersolaj segíthet Európának csökkenteni az Oroszországtól való függőséget, és a venezuelai szállítmányok egy része Kína helyett Európa felé fordulhat. A lazítás másik célja, hogy rávegyék Madurót, kezdje újra a politikai tárgyalásokat a venezuelai ellenzékkel

A két európai energetikai vállalat, amelynek közös vállalkozásai vannak a PDVSA venezuelai állami olajipari vállalattal, a nyersolajszállítmányokat beszámíthatják a kifizetetlen adósságok és a késedelmes osztalékok összegébe. Az így szerzett venezuelai olajat viszont csak Európába küldhetik, nem értékesíthetik tovább onnan.

Washington úgy véli, hogy a PDVSA nem fog anyagilag profitálni ezekből a készpénzmentes tranzakciókból, ellentétben Venezuela jelenlegi olajeladásaival Kínának, mondta az említett személy. Kína nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz, és az amerikai felhívások ellenére továbbra is vásárol orosz olajat és gázt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!