A tűzoltók és a tanárok után a jegybank is felháborodott Parragh szavain

2022. június 3. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tűzoltók és a pedagógusok után a jegybank is felháborodott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének megjegyzésein. Parragh László nemrég adott interjút a Népszavának, amiben adta az ívet a pedagógusoknak, a „katázó” állatorvosoknak, újságíróknak, ügyvédeknek, de megkapta a magáét a jegybank is.

Parragh az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a jegybank árfolyampolitikai felelősségéről beszélt. „Rövid távon előnyös a gazdaságnak (...), de hosszú távon ez egyértelmű probléma, nem szabadott volna ilyen szinten elengedni, be kellett volna avatkozni” – hangzott el a műsorban.

Parragh kijelentéseire sajtóközleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és arra kéri az iparkamara elnökét, hogy „a szakmailag abszurd állításait a jövőben körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg”.

„Parragh László újra azzal a hamis kritikával illette a jegybankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az infláció veszélyeit. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját és elérni az árstabilitást. A világjárvány berobbanását követően pedig Európában az elsők között – már 2021 elején – jelezte az inflációs veszély közeledését, sőt, elsőként mondta ki a világ jegybankjai közül, hogy nem csupán egyszeri, hanem tartós kockázatot jelent a magas infláció az egész világon”


– írta az MNB. A jegybank szerint „hamis állítás Parragh úr szájából a monetáris és fiskális gazdaságpolitika együttműködésének hiánya, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a kormánnyal és a gazdaságpolitika szereplőivel közösen hajtotta végre a sikeres válságkezelést, melynek keretében a jegybank 11 ezer milliárd forintnyi forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek” – áll a közleményükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!