Matolcsy Ádám és Mészáros érdekeltségét is tisztességgel megsegítik a brexit miatt

2022. június 1. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár még meg sem kapta Magyarország az Európai Uniótól az Európai Bizottság brexitkárenyhítő forrását, a magyar kormány már kiírta rá a pályázatot azzal, hogy meghitelezik az összesen 22 milliárd forintnak megfelelő elnyerhető összeget. Nemcsak kiírták a pályázatot, de már az eredmények is megvannak, és mint azt a 24.hu írja, nyolcvan cég pályázata nyert támogatást az uniós pályázati portál nyilvántartása szerint.

A nyertes cégek között van a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Kall Ingredients Kft., amely a keretből a második legtöbb pénzt kapja. A Kall Ingredients működteti a tiszapüspöki izocukorgyárat. Kárenyhítésként 1 036 415 849 forintot kapnak, ez megközelíti a gyár 2020-as nyereségét. Az összeget nem lehet akármire fordítani: technológiai fejlesztést kell finanszírozniuk belőle. Korábban már jelentős mennyiségű közpénz került a céghez, írja a 24.hu.

A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme a 2017-es avatás napján – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme a 2017-es avatás napján – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Technológiai fejlesztésre nyert el 308 millió forintot a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. is – ez a cég 2020-as profitjának a tizenhétszerese. A jegybankelnök fiának érdekeltsége 2020-ban is többször állami támogatásban is részesült. Nyert a pályázaton Száraz István cége, a gasztrokülönlegességekkel foglalkozó delikátlánc, a Culinaris Kft. is: 375 millió forintot kap, ami több mint ötszöröse a cég 2020-ban elért nyereségének. Támogatást nyert el a hivatalosan ugyan nem, de az interjúk alapján Gattyán Györgyhöz fűződő Teqball Kft. is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!