Tovább csökkentené az szja-t az Állami Számvevőszék elnöke

2022. június 1. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódnia kell az adórendszer átalakításának, és bizonyos esetekben adóemelésre is szükség van, de az szja-t tovább kell mérsékelni – erről beszélt az Állami Számvevőszék elnöke a Mediaworks Hírcentrumának adott interjújában, amit a Magyar Nemzet is közzétett. Domokos László szerint határozott idejű szja-mérsékléseket is be lehetne vezetni, „például úgy, hogy célzott kedvezményt kapnak azok, akik továbbképzik magukat, azaz újabb minősített diplomát, képesítést szereznek. Csak úgy lehet tudásalapú társadalmat és gazdaságot építeni, ha az állam is finanszírozza, ösztönzi a tudás megszerzését” – mondta.

Adóemelés terén szerinte a forgalmi típusú adón lehetne emelni: „úgy vélem, plusz közterhet szedhetne a közkassza például az importenergiát felhasználó iparágaktól, vállalkozásoktól. A megoldás egyszerre segítene a környezetvédelem ügyén, az energiafelhasználási gondok rendezésében és az államkassza helyzetén.”

Domokos szerint a Magyarország az EU pénzügyi hozzájárulása nélkül is túllépett a koronavírus okozta válságon, azaz helyreállt, igaz, a 147 millió eurónyi EU-s SURE-forrásról nem beszélt. „Ehhez pluszpénz már nem kell, ez megtörtént. Az Állami Számvevőszék egy a Magyarország szuverenitását védő intézmények között, az ÁSZ elnökeként így nem mondhatok mást, csak azt: a helyreállítási alap forrásáért nem szabad önrendelkezésünk megállapodáson túli legkisebb morzsáját sem feladni.”

Úgy gondolja, az állami költségvetés kialakításakor a békének kell lennie a kulcsszónak, mert a befektetők bizalma és a társadalom nyugalma csak akkor tartható meg, ha ezt tartja szem előtt, és tesz is érte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!