Az Európai Bizottság 147 millió eurónyi SURE-forrást folyósított Magyarországnak

2022. március 29. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben még csak várunk az RRF-forrásokra, más kalapból szerencsére érkezik uniós pénz Magyarországra.

Az Európai Bizottság összesen2,17 milliárd eurót folyósított három uniós tagállamnak – köztük Magyarországnak – a SURE, azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz keretében.

  • Lengyelország 1,5 milliárd eurót,
  • Portugália pedig 523 millió eurót,
  • Magyarország pedig147 millió eurót kapott,

A korábbi likviditásbőség miatt az emelkedő kamatok és a gigantikus februári hiány miatt immár nagyon nagy szüksége van a hazai büdzsének a likviditásra.

A SURE-hitelek segíteni fogják a három tagállamot abban, hogy a koronavírus-világjárványt követően meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzését célzó közkiadások hirtelen megugrásával. Konkrétabban szólva ahhoz járulnak hozzá, hogy a három tagállam fedezni tudja a csökkentett munkaidős nemzeti foglalkoztatási rendszerek és a világjárványra válaszul meghozott egyéb hasonló – többek között az önálló vállalkozók számára bevezetett – intézkedések finanszírozásához közvetlenül kapcsolódó költségeket – írja a bizottság közleménye.

A SURE keretében 19 uniós tagállam részesül összesen 94,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatásban, miután az erre vonatkozó bizottsági javaslatot jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa. A program fő számai itt érhetők el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!