Eltűnt a polcokról két magyar ásványvíz, mindenki csak találgat, miért

2022. május 31. – 05:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többen tapasztalják, hogy eltűnt a boltok polcairól két magyar ásványvíz, a Balfi és a Visegrádi. A gyártót nemcsak nekünk nem sikerült elérnünk, de az ásványvízszövetség megkereséseire se reagálnak. Beszéltünk a nagyobb hazai ásványvizes cégekkel, de ők is csak pletykákat hallanak a Balfit és a Visegrádit gyártó cég helyzetéről.

Elképzelhető, hogy egy-egy eldugott kisbolt hátsó polcának takarásban lévő részén még esetleg lehet találni egyet-egyet a megmaradt raktárkészletekből, de olvasói jelzések alapján a nagyobb láncok kínálatában nem találják a vásárlók, és az online áruházakban sem találtunk rendelhető példányt Balfi és Visegrádi vizekből.

A Balfi eltűnéséról januárban már írt a Nyugat.hu, a lap a Sopron melletti Balfon is járt, és azt látták, hogy a palackozóüzemben áll a termelés, nem is volt élet az üzem területén, a szokásos kamionsornak nyoma sem volt.

A Balfi és Visegrádi a legutóbbi információk szerint a Pet-Pack Kft-hez tartozott. Az Mfor pár hónappal ezelőtt írt arról, hogy a céghez köthető három ásványvíz-palackozóból egyet megvett a Mol-hoz tartozó Fonte Viva Kft., mégpedig azt, ami Csányon található és Pannon-Aqua néven fut. Céges dokumentumokból akkor arra lehetett következtetni, hogy a Balfi és a Visegrádi ásványvíz telephelye a Pet-Packnál marad, a két vizet továbbra is ők gyártják.

A cég nem volt túl jó állapotban

A Pet-Pack a céges beszámolók szerint nem volt túl jó bőrben. A járvány előtti években több mint 4 milliárdos árbevételük volt, ami a pandémia idején jelentősen csökkent, de nyereség még a jó években se nagyon volt. A 2016 és 2020 közötti időszakot évi 200-400 millió forint közötti veszteségekkel zárták.

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján 2021-ben pedig 7,8 milliárdos veszteségük volt. A magyar mellett egy svájci és egy ciprusi cég tulajdonában álló vállalat adósságállománya több milliárd forint, több végrehajtást is indítottak ellenük.

Próbáltuk elérni a Pet-Packot, de a weboldalukon lévő telefonszámot tárcsázva ki se csörgött a hívás, az online címükre pedig hiába írtunk levelet, nem jött válasz. Hasonlót tapasztalt a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség is, akik szintén nem tudnak sokat a két ásványvíz eltűnésének hátteréről, és akiknek a megkereséseire szintén nem reagált a cég.

Megkerestük a magyar ásványvízpiac néhány nagyobb szereplőjét is, de igazából ők sem tudnak semmi biztosat. Hallottak olyan infókat, miszerint új tulajdonosok tűntek fel a látóhatáron a cégnél, és még esetleg az is tervben volt, hogy a víz- és üdítőpiacon kiemelkedően fontos nyári szezonra újra beindítják a termelést a Pet-Packnál, de ennek egyelőre nincs jele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!