Parragh jövő januártól cserélné le vagy újítaná meg a katát

2022. május 29. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kapcsolódó adminisztrációs és bürokratikus terhek miatt többet vinne, mint hozna, ezért nem évközben, hanem jövő januártól látná értelmét a módosított katás adózás vagy valami teljesen új adózás bevezetésének Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh a Világgazdaságnak azt mondta, még korai lenne eldönteni, hogy melyik megoldás volna a megfelelő, mert mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek.

„A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”.

Parragh szerint szem előtt kell tartani, hogy meg kell maradnia a kedvezményes adózásnak az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások számára, de közben a kiskapukat be kell zárni, mert azokat sokan visszaélésekre használják fel. Az MKIK elnöke úgy gondolja, ez a 430 ezer katás adózó kb. 20-30 százalékát is érintheti. A probléma a rejtett foglalkozásban van, állítólag megesett olyan is, hogy egy nemzetközi cég magyarországi vezetője a fizetésének egy részét katásként vette fel.

A tételes havi adó mértéke sem az igazi Parragh szerint, és itt kitért arra, hogy pl. nem tud teljesülni vele a „nők 40” kedvezményes nyugdíjazáshoz szükséges jogosultság sem, katázva ugyanis két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj időhöz, ha valaki az 50 ezer forintos havi adót fizeti főállású katásként. Az adószintről Parragh azt mondta, hogy az 2013 óta változatlan, az inflációt sem követte le, ezért az MKIK szerint a katát érdemes lenne valamiféle sarokponthoz kötni. Szerinte a magyar közgondolkodásban kevésbé van jelen az öngondoskodás, ezért a felelősséget vállalni kell döntéshozói szinten az adóemelésért, akkor is, ha az nem fog tetszeni.

Ha maradna a kata, emelkedhetne az éves bevételi plafon szintje 6 millió forinttal évi 18 millió forintra, közben pedig csökkenhetne az egy megrendelőhöz leadható számlázási maximum összege, vetette fel a lehetőségeket Parragh.

Az MKIK elnöke a héten beszélt arról, hogy támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését. Erre nem sokkal később a kormány is reagált a kormányinfón: Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kata adózásról egyelőre szándékok vannak csak. A miniszter szerint a kormány célja, hogy olyan szabályozási formát találjanak, ami visszaszorítja a katát arra a területre, amire létrehozták, tehát azok katázhassanak, akik valóban egyéni kisvállalkozásokat működtetnek, nem bujtatott foglalkoztatásban dolgoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!