Eldőlt: Palkovics László alá kerül az MVM

2022. május 27. – 13:29

Eldőlt: Palkovics László alá kerül az MVM
Steiner Attila államtitkár Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Van benne logika, hiszen ennek a tárcának amúgy is sok energetikai és klímafeladata van már.

Hányféleképpen lehet sorba rendezni az I, az M és a T betűket? A helyes válasz hat, de most csak a megoldások felét mutatjuk meg egy mondatban,

mint az MTI írja, péntektől a TIM, vagyis a korábbi ITM gyakorolja a Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonosi jogait.

Ha még az új kormányzat minisztériumainak rövidítései nem evidensek, akkor ki is fejtjük, hogy egy hatályos rendelet szerint mostantól a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) alá tartozik az MVM nagy állami energiacég, a rezsiharc letéteményese.

Minderről Steiner Attila, a TIM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszélt pénteken Zalaegerszegen, ahol az MTI-nek elmondta: az MVM feladata lesz megvalósítani azt a stratégiai célt, hogy megfizethető, megbízható és fenntartható energiát biztosítsanak a magyar lakosságnak és a vállalatoknak.

Az elmúlt hetekben azt hallottuk, hogy Paks II. mellett az MVM volt a leginkább olyan forró burgonya, amely nehezen landolt. Igaz, azt már kevésbé tudjuk, hogy ki az, aki inkább taszította volna magától, és ki az, aki szívesen nyújtotta volna érte a kezét.

Na de miért volt ez ennyire kritikus? Ahogy az elmúlt hetekben hallottuk:

  • Mager Andrea korábbi nemzeti vagyonkezelési portfóliójából nagyon sok mindent Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter örökölt, de ő maga az energiához kevésbé ért, szívesebben maradt volna a pénzügyeknél, a fejlesztéseknél, vagy az éppen május 26-én részleteiben is megismert unortodoxiánál.
  • Paks I.-et és Paks II.-t az uniós szétválasztási szabályok miatt egymástól távol kellett tartani, bár ennek ellenére erre is volt egy gyorsan lesepert javaslat, amely összehozta volna a két erőművet, jelentősen lelassítva a most eleve elég nehéznek tűnő folyamatokat.
  • A korábban nagyon komoly feladatokat irányító Palkovics Lászlóról az hírlett, hogy állami vállalatokat nem fog felügyelni, neki ugyanis kimondott, de inkább kimondatlan konfliktusa van néhány nagyon magasan bekötött építőipari oligarchával, akik – úgy tűnt eredményesen – lobbiztak ellene.

Végül a sok szempont eredőjeként az MVM mégis a TIM-nél landolt, amely döntés a három fenti szempont közül az első kettőt teljesíti, de a harmadikat nem.

Steiner Attila államtitkár természetesen Zalaegerszegen nem ilyen kormányzati pletykákról értekezett, viszont kifejtette: az új minisztérium egyik nagy feladata lesz a következő időszakban, hogy meghatározza, miként lehet összehangolni a fenntarthatóságot, az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget.

Az államtitkár felidézte, hogy a korábbi kormányzati ciklusban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez (Mager Andreához) tartozott az MVM felügyelete is, de a szakpolitikai elképzeléseket a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium dolgozta ki. Azzal, hogy egy kézbe tartozik a szakpolitika és a felügyeleti jog, az elképzelések megvalósítása sokkal gördülékenyebb lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!