Az Erste tévedésből felmondta itt élő oroszok és belaruszok folyószámláit is

2022. május 26. – 05:03

frissítve

Az Erste tévedésből felmondta itt élő oroszok és belaruszok folyószámláit is
Az Erste Bank székháza a főváros XIII. kerületében, a Népfürdő utcában – Fotó: Róka László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz anyanyelvű Erste-ügyfelek Telegram-csoportot hoztak létre, mert úgy érzik: rájuk nem vonatkozik semmilyen uniós szankció, a magyarországi bank mégis a folyószámlájuk megszüntetését helyezte kilátásba. Az Erste Bank elismerte a Telexnek, hogy zavar támadt, de mint írták: visszavonják az indokolatlan felmondásokat. A háromszáz ügyfél közül húsznál történhetett tévedés, a panaszos esetek harmadában már javították a hibát.

Vera belarusz állampolgár, de egy évtizede Magyarországon él. Az Erste Bank ügyfele, még nem magyar állampolgár, de tíz éve van tartózkodási engedélye. Nemrég egy pénteki napon felhívták telefonon, hogy még aznap fáradjon be egy Erste-fiókba, mert ha nem mutatja be a tartózkodási engedélyét, akkor lehet, hogy már hétfőtől nem fér hozzá a banknál vezetett számlájához.

Egyeztetés

Vera rögtön be is ment a Népfürdő utcai központba, bemutatta a tartózkodási engedélyét, amit lefénymásoltak, az ügyintéző elnézést kért a kellemetlenségért. Úgy tűnt, hogy minden rendben van, hiszen az EU-nak valóban van egy 2022/576. (2022. IV. 8.) rendelete, amely ekként szabályozza a banki kapcsolatokat:

„Tilos betétet elfogadni orosz állampolgároktól vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személyektől, illetve oroszországi székhelyű jogi személyektől, szervezetektől vagy szervektől, ha a természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv betéteinek összértéke hitelintézetenként meghaladja a 100 ezer eurót.”

Viszont így folytatódik a jogszabály:

„A bekezdés nem alkalmazandó valamely tagállamnak, az Európai Gazdasági Térség valamely tagországának vagy Svájcnak az állampolgáraira, valamint valamely tagállamban, az Európai Gazdasági Térség valamely tagországában vagy Svájcban ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező természetes személyekre.”

A rendelet tehát csak orosz személyekre vonatkozott, de senkire sem, akinek van állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélye.

Felmondás

Ám a múlt héten Verához mégis megérkezett a bankból a levél, amely az ÁSZF 3.7.2. a) pontja alapján felmondta a számlaszerződést.

Alighanem mindez önmagában jogszerű, hiszen az említett pontban az szerepel, hogy a bank egyoldalúan, indoklás nélkül felmondhatja a szerződéseket.

Mi történhetett? – gondolkodott el az ügyfél és családja.

  • Vera hiába bizonyította, hogy van tartózkodási engedélye, a bank mégis a származása miatt szakította meg vele a kapcsolatot.
  • Vera bizonyította ugyan, hogy rá nem vonatkozhat szankció, de ez az információ nem jutott el a bank egy másik részlegébe.
  • Fatális véletlenről van szó: a bank átvizsgálta az ügyfelet, rendben találta, de egy más indokkal mégis megszakította vele a kapcsolatot.

A legutolsó azért zárható ki, mert az itt élő, oroszul beszélő közösség Telegram-csoportjában, amiben oroszok, ukránok, azeriek, belaruszok is vannak, kiderült: többen is így jártak (mi is kaptunk még egy ilyen tartalmú jelzést).

Az Erste álláspontja

Hamarosan az derült ki számunkra, hogy a felsorolt opciók közül alighanem a második történt. Az Erste kérdéseinkre ezt közölte:

„Az Erste Banknak az Európa Tanács (EU) 2022/576 rendeletének 5b. cikke szerint kell felülvizsgálnia az orosz érintettségű személyek számlavezetését. Az áprilisban hatályba lépett rendelet alá a bank több mint 2500 orosz érintettségű ügyfeléből valamivel több, mint 300 esik, akiket a pénzintézet többféle módszerrel (személyes megkeresés, levél, stb.) igyekezett értesíteni arról: további számlavezetésük feltétele, hogy igazolják az EU vagy az EGT tagországaiban illetőleg Svájcban meglévő állampolgárságukat, ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedélyüket.”

Ez eddig rendben is van, de mint hallottuk, több tucat ügyfél van abban a Telegram-csoportban, amelyben azok gyülekeznek, akiket nem kellett volna kiszórni. Volt köztük, akinek ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedélye, de még olyan is, akinek még magyar útlevele is van. Ők most választ szeretnének kapni.

Az Erste erre is reagált:

„A háromszáz ügyfél közül a banknál több mint húsz esetben éltek panasszal az üggyel kapcsolatos adminisztrációs technikai hiba miatt. Ezek az ügyfelek ugyan a megfelelő igazolásokat bemutatták, de az automatikus felmondást mégis kézbesítették a számukra. A bank panaszkezelési eljárásában vizsgálja az ügyeket és állítja helyre a számlavezetést azokban az esetekben, ahol a felmondás indokolatlan volt – erre a panaszos esetek harmadában már sor is került. Az Erste Bank elnézést kér a téves kézbesítésekért és az okozott kellemetlenségekért az érintett ügyfelektől.”

Rendeződhet az ügy

Ez megfelelő eljárásnak tűnik, és ha valóban sikerül rendezni a kérdéses ügyet, talán okafogyottá válik az, amit az egyik érintett mesélt nekünk. Ő ugyanis azt mondta, hogy a szabályosan számlát tartó oroszok és belaruszok egy csoportja készít valamilyen beadványt, amelyet a bankok felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Banknak (MNB) szeretnének elküldeni.

Mint az érintett lapunkkal megosztotta, elhiszi, hogy az ÁSZF 3.7.2 pontjára hivatkozva szabályos lehetett a felmondás, de azt nem gondolják, hogy ezt a szabályt a bank ilyen helyzetekre találta ki. Mint forrásaink elmesélték, a Telegram-csoporton belül más bankra nem panaszkodtak a tagok.

„Számunkra azért különösen felháborító ez az eset, mert az Ukrajna elleni valamennyi szolidaritási lépéssel egyetértek, de azt akár a bank is feltételezhette volna, hogy a hazájuktól nyugatra, a legtöbb esetben magyar házastárssal élő oroszok vagy belaruszok nem az agresszió lelkes hívei.”

Vera sorsa mindenesetre cikkünk készítése közben rendeződött, az Erste visszavonta a felmondást.

Akire pedig tényleg vonatkoznak a szabályok, annak a már megérkezett felmondás szerint kell eljárnia. Az Erste egyelőre az ő számlájukat sem fagyasztotta be, így ezeknek az ügyfeleknek meghatározott ideig lehetőségük van felvenni vagy elutalni a pénzt, és a felmondásról tájékoztató üzenetben azt is pontosan feltüntették, hogy mekkora összegről lehet szó.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!