Akkora a bébitápszer-hiány az Egyesült Államokban, hogy katonai gépekkel szállítanak Európából

2022. május 22. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Tápszerhiány alakult ki az Egyesült Államokban, miután két gyerek halála miatt bezárták az ország legnagyobb, Abbott nevű babatápszergyárát. A gyártósorokat még februárban állították le, az áruhiány viszont most ért el arra a szintre, hogy a hadseregnek kelljen közbelépnie – írja a Spiegel.

Joe Biden amerikai elnök május második hetében hirdette meg az „Operation Fly Formula” elnevezésű különleges műveletet, aminek részeként katonai repülőgépekkel szállítanak tápszert az országba. Lloyd Austin védelmi miniszter pénteken ki is jelölte a műveletben részt vevő, eredetileg Németországban állomásozó repülőgépeket.

Végül szombat este indult el az első repülőgép a németországi Ramsteinből az Egyesült Államok felé, közel 32 tonna babatápszerrel a fedélzetén – jelentette be Brian Deese, az amerikai Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója. A kérdésre, hogy a világ leggazdagabb országában hogyan alakulhat ki áruhiány, Deese csak annyit válaszolt, hogy szerinte „ez frusztráló”.

Az ügy annyira komoly, hogy még az éppen első ázsiai útján lévő Joe Biden amerikai elnök is erről twittelt. Azt írta,

„a csapatunk egész nap azon dolgozik, hogy mindenki, akinek szüksége van, hozzájuthasson a babatápszerhez”.

Biden a babatápszer-hiányra hivatkozva egy olyan törvényt is életbe léptetett a termelés felpörgetése érdekében, amit eredetileg háborús helyzetekben kialakuló áruhiányra találtak ki. Az továbbra sem világos, hogy az Abbott mikor tudja újraindítani a gyártást.

A babatápok egyébként csak a 20. század végén terjedtek el, korábban a gyerekek az első fogaik megnövéséig csak anyatejjel táplálkoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!