Joe Biden Kim Dzsongunnak: Helló!

2022. május 22. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok fel van készülve Észak-Korea bármilyen lépésére és nem aggódik amiatt, hogy Phenjan öt év után újra nukleáris rakétakísérletekbe kezdett – mondta Joe Biden amerikai elnök Szöulban a Reuters beszámolója szerint. Biden hangsúlyozta, hogy továbbra is a párbeszédre törekednek, és hajlandó is lett volna találkozni Kim Dzsongunnal, ha az észak-koreai vezetés korábban érdemben reagált volna az amerikaiak javaslataira.

Amikor megkérdezték Joe Bident, hogy mit üzen Kim Dzsongunnak, csak annyit válaszolt:

„Helló!”

Az Egyesült Államok az utóbbi időben többször is felajánlotta a segítségét Észak-Koreának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Phenjan azonban nem válaszolt, és így vakcinákat sem fogadtak el annak ellenére, hogy az országban a hírek szerint tombol a járvány.

Biden megválasztása óta először van elnöki úton Ázsiában, ahol az Egyesült Államok legfontosabb szövetségeseihez látogat el. Szöul után Japánba, Ausztráliába és Indiába is el fog repülni, útjának nem titkolt célja ugyanis gátat szabni Kína nemzetközi terjeszkedésének.

Tokióban hétfőn elindul Biden régóta várt terve, az Indo-Csendes-Óceáni Gazdasági Keretrendszere a Jólétért (IPEF), egy olyan program, amelynek célja, hogy a regionális országokat közös szabványok révén olyan területen kösse össze szorosabban, mint az ellátási láncok rugalmassága, a tiszta energia, az infrastruktúra és a digitális kereskedelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!