Nagy István agrárminiszter: Vészhelyzet van, segíteni kell az ukrán gabona exportját

2022. május 22. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Vészhelyzet van, fogalmazhatok így is, hiszen Ukrajnában a vetésterület csökkent, a termésmennyiség csökkent, ami megtermett, nem tudjuk kihozni. Nagyon dolgozunk azon, hogyan tudjuk megoldani azt a lehetőséget, hogy szárazföldön utat nyissunk az ukrán gabonának szerte a világba”

– nyilatkozta Nagy István agrárminiszter vasárnap délután az RTL Híradónak az Rtl.hu cikke szerint. A tárcavezető azt mondta: az orosz-ukrán háború hatása Magyarországon nem a készlethiányban, hanem az emelkedő árakban érezhető, a kormány ezért azon dolgozik, hogy lehetőséget teremtsen az ukrán termények exportjának az egész világon.

A kormány a háború kitörése után, március 4-én jelentette be, hogy betiltanak minden gabonakivitelt Magyarországról. A valóságban viszont csak elővásárlási jogot szerzett az állam, és regisztrációhoz kötötték bizonyos magvas termények exportját.

Mint most kiderült, a kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával, az agrárminiszter pedig most már arról beszélt, hogy az intézkedés célja nem is az export leállítása, csak a készletek nyilvántartása volt. Korábban egyébként Olaf Scholz német kancellár is segítséget ígért az ukrán gabonaexport fenntartásához.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!