Népszava: Szabadon áramlik külföldre a gabona

2022. május 21. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával, válaszolta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter még március elején jelentette be, hogy a kormány betiltja a gabonakivitelt Magyarországról, a döntést az orosz–ukrán háború okozta áremelkedéssel indokolták.

A határozat szerint május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A döntés szerint az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást, az állam megveszi a felkínált gabonát.

A rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy hárommillió tonna termény exportját jelentették be. A korábbi évek azonos intervallumában is ennyit vittek ki, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása – közölte a minisztérium a Népszava kérdésére. A bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom