Nagy-Britanniában befellegzett a kóláskupak-gyűjtésnek, mert a palackhoz rögzítik a kis szemetet

2022. május 20. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy apró, de fontosnak tűnő lépést tett a Coca-Cola a zöldítés útján: az Egyesült Királyságban olyan palackokat dobnak piacra, amelyekről nem lehet leválasztani a kupakot, írja a CNN. Az üdítőital-gyártó cég ígérete szerint 2024 elejéig az összes kólát, Fantát, Sprite-ot és Dr Peppert ehhez hasonló palackokba fogják tölteni a szigetországban.

Forrás: Coca-Cola
Forrás: Coca-Cola

„Ez csak egy apró változtatás, de reményeink szerint nagy hatással lesz az újrahasznosításra, a szelektív gyűjtésből így nem maradnak ki a kupakok sem” – mondta Jon Woods, a Coca-Cola nagy-britanniai vezérigazgatója.

A Greenpeace magyarországi tapasztalatai szerint a dunai műanyag jelentős része Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. termékeinek üres PET-palackjaiból áll. A környezetvédő szervezet szerint az újrahasznosítás önmagában még nem jelent kiutat a műanyagválságból, a cégeknek fel kellene hagyniuk az eldobható csomagolóanyagok használatával.

Mikroműanyagok magas koncentrációja található a tengervízben, a tengerfenéken, a lakatlan partszakaszokon, a folyókban, sőt még a jégben és a hóban is. Ezt állapították meg nemrég a bremerhaveni Alfred Wegener Kutatóintézet (AWI) tudósai.

Évente mintegy 19-23 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ vizeibe, ami percenként két teherautó rakományának felel meg. Mivel a műanyag különösen stabil, felhalmozódik az óceánokban, és idővel egyre kisebb szemcsékre esik szét. A tudósok szerint a szemétáradat tovább erősödik: 2045-ig ugyanis a világ műanyagtermelése várhatóan megduplázódik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom