Sörösüveghiány fenyegeti Németországot

2022. május 18. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nyáron sörösüveghiánnyal nézhetnek szembe a németországi sörgyárak, mondta Holger Eichele, a Német Sörgyártó Szövetség vezérigazgatója a Bildnek.

Amellett, hogy a sör is drágul, még az is lehet, hogy nem lesz elég üveg, amelybe tölteni lehetne az italt. Egyrészt a palackok ára is kilőtt, körülbelül 80 százalékkal drágultak egy év alatt, másrészt ebben az iparágban is akadoznak az ellátási láncok, mert nincs elég teherautó-sofőr.

„A palackhiány különösen a kis és közepes sörgyárakat érinti, mert a nagyoknak szállítanak először. Ez veszélyezteti a sokszínűséget a német sörpiacon” – figyelmeztetett Stefan Fritsche, a Berlin-Brandenburgi Sörgyárszövetség helyettes vezetője.

A palackgyártók a megnövekedett energiaköltségeket építették bele áraikba, és ezt persze a sörfőzdéknek kell kifizetniük. A német sörök részben emiatt várhatóan 30 százalékkal lesznek drágábbak, mint tavaly.

Az egyik nagy, a Bitburger szóvivője is óriási áremelkedésekről és szűkös kapacitásokról beszélt, míg a Radeberger azt közölte, hogy a sör főszezonjában már eddig is kifeszített volt az ellátási lánc, de erre most rátett a koronavírus és az orosz–ukrán háború is.

A német sörgyáraknak most nem feltétlenül jön jól egy meleg nyár, mert akkor még nehezebben tudják kiszolgálni az igényeket.

Eichele nem véletlenül fordul a sörivókhoz: „Ne halmozzák fel az üres üvegeket a pincében, hanem a lehető leggyorsabban juttassák vissza a kiskereskedőknek.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom