Negyvenéves csúcson a brit infláció

2022. május 18. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai közlése szerint négy évtizede nem mért ütemre gyorsult az infláció, egészen pontosan a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI), amely 9 százalék volt áprilisban – ezzel egyébként a négy évtizedes rekord ellenére is elmarad a magyar adattól, amely 9,5 százalék volt április esetében.

Az infláció növekedéséhez többek között a szállítási és termelési költségek emelkedése, a szabadidős és kulturális tevékenységek drágulása, az éttermi és szállodai árak emelkedése, az alkoholmentes italok, valamint a bútorok, háztartási berendezések és karbantartási költségek emelkedése. Egyedül a ruházati cikkek és cipők ára csökkent a hónapban. De természetesen a villamos energia és a gáz árának drasztikus emelkedése is fontos tényező volt, miként az ONS vezető közgazdásza, Grant Fitzner a fémek, vegyi anyagok és a nyersolaj árának drasztikus emelkedését is az okok közé sorolta.

A briteknél – ahogy a világ számos pontján – folyamatosan gyorsul az infláció. Szeptemberben még 3,1%-ot mértek, utána októberben 4,2%, novemberben 5,1%, decemberben 5,4%, januárban 5,5%, februárban 6,7%, majd márciusban 7% volt a kimutatott növekedés. A márciusi adat egyébként három évtizedes csúcsot jelentett Nagy-Britanniában.

Szerdai beszámolójában az ONS kiemeli: az áprilisi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött, a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban legutóbb „valamikor 1982 tájékán” volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!