9,75 milliós büntetést kapott Mészáros Lőrinc alapkezelője

2022. május 18. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Közel tíz millió, egészen pontosan 9,75 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank Mészáros Lőrinc alapkezelőjére, az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-re, miután az MNB 2018. február 1-én kezdett vizsgálata hiányosságokat tárt fel a működésben.

Az MNB közleménye szerint az alapkezelő által egyes alapok esetében alkalmazott rendszer nem felel meg teljes mértékben a portfóliónyilvántartási rendszerrel szemben támasztott követelményeknek. Az MNB így határozatában kötelezte az alapkezelőt, hogy valamennyi adatot időben rögzítsen a nyilvántartási rendszerében, így biztosítva a nettó eszközérték pontos alátámasztottságát.

A jegybank hiányosságot tárt fel az alapkezelő letétkezelői kapcsolatának dokumentáltságában, és kötelezte az alapkezelőt, hogy a letétkezelő megbízására minden esetben a vonatkozó jogszabályi előírás által megkövetelt formában kerüljön sor. Felszólította továbbá az alapkezelőt, hogy az irányítás és a jogosultságkiosztás szintjén biztosítsa az egyedi eszközökre vonatkozó befektetési döntések meghozatalának és végrehajtásának elkülönítését az egyes ügyletek elszámolásától és adminisztrálásától.

Az informatikai területet érintő működés kapcsán az MNB a vizsgálat során megállapította, hogy az alapkezelő nem rendelkezett megfelelő fizikai tartalék kiszolgáló szerverrel.

Az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy az Opus Global Alapkezelő a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, és már a vizsgálat során intézkedéseket tett a feltárt hiányosságok kijavítására.

Az Opus Global 100%-os tulajdonosa Mészáros Lőrinc.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!