32 év után kivonul a McDonald's Oroszországból

2022. május 16. – 13:51

frissítve

32 év után kivonul a McDonald's Oroszországból
Az első, 32 éve működő McDonald's a moszkvai Puskin téren, 2022 márciusában – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eladja minden oroszországi érdekeltségét a McDonald's. Az 1990-ben – még a Szovjetunióban – megjelent cég vezérigazgatója szerint „a folyamat példa nélküli, és mélyreható következményekkel jár” – idézte Chris Kempczinskit a New York Times.

A globális gyorsétteremlánc kivonulása túlmutat önmagán: megjelenése a demokrácia felé nyitó Szovjetunió jelképe volt, bizonyítéka annak, hogy az ország – majd megszűnésével Oroszország és a többi utódállam – része a globális világgazdaságnak és a demokratikus országok közösségének. Ez utóbbi természetesen nem következik magából a gyorsétteremlánc működéséből, de Közép-Kelet-Európában a demokratizációval, a rendszerváltással esett egybe a folyamat, és nem is teljesen véletlenül.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt hozott szankciók hatására azonban sorra függesztették fel oroszországi működésüket a nagy nyugati kereskedelmi és szolgáltatói láncok, világmárkák állították le beszállításaikat, autógyárak gyártósorai álltak le ideiglenesen. (Például a Renault, amelynek oroszországi részesedését épp kivásárolja az orosz állam.)

Így tett márciusban a McDonald's is, így valójában kivonulása nem teljesen meglepő – még ha három hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek is tűnt, ahogyan sokak számára az Ukrajna elleni háború is.

„Lehetnek, akik úgy vélik, hogy az ételek felszolgálása és átlagos polgárok tízezreinek foglalkoztatásának fenntartása mindenképpen helyes volna. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a humanitárius válságot, amelyet a háború okozott Ukrajnában” – idézett a vezérigazgató cégen belüli leveléből a New York Times. „Elképzelhetetlen, hogy az Arany Ívek (ez utalás a McDonalds' ívelt M betűs emblémájára – a szerk.) ugyanazt a reményt és ígéretet képviselhetik (a mostani Oroszországban – a szerk.), mint amelyekkel beléptünk az orosz piacra 32 évvel ezelőtt.”

Kempczinski szerint a beszállítói lánc fenntartása sem garantálható a jelenlegi helyzetben, így nem biztosítható a szolgáltatás megszokott minősége sem – írta a Ria Novosztyi, amely viszont nem tett említést a New York Timesben idézett, az ukrajnai háborúról is hosszan szót ejtő levélből.

Az internet népe persze már kitalálta, mit lehetne csinálni a rengeteg McDonald'sból: az orosz – egyébként elnevezésében is finnugor eredetű, a „fül” szót is rejtő – húsos tészta, a pelmenyi országos hálózata lehetne a gyorséttermi lánc:

McDonald's helyett pelMenyi, egyelőre csak a fantázia szüleménye – Forrás:Moslenta.ru
McDonald's helyett pelMenyi, egyelőre csak a fantázia szüleménye – Forrás:Moslenta.ru

M nem marad szárazon

A kivonulás azt is jelenti, hogy a hálózatot eladná a cég, ám nem is hagyná meg a logó használati jogát, tehát az egyébként bejáratott franchise rendszer és az ikonikus M betű végül nem maradhat meg, azaz nem csupán új tulajdonosa lesz az oroszországi McDonald'snak, hanem teljesen megszűnik.

Az új vásárlóval azonban az ételfelszolgálásnak valamilyen formája megmaradna, így megmenthetők lennének a munkahelyek ezrei.

Az első McDonald's Moszkva belvárosában, a Puskin téren nyílt 1990-ben, a világ egyik legnagyobbjaként. A kezdetekben óriási, 6-7 órás sorok kígyóztak az épület előtt, hogy a szovjet polgárok belekóstolhassanak a nyugati ízekbe – miközben a Szovjetunió alapvető élelmiszerek területén is ellátási hiányban szenvedett.

A sorokat hosszú kordonokkal és rendőrökkel rendezték, bár várakozók rendkívüli fegyelmezettségről tettek tanúbizonyságot, elvégre bőven volt tapasztalatuk a sorban állásból.

A 90-es években fokozatosan eltűnt az általános ellátási hiány, a McDonald's pedig egy lett a sok nyugati – és orosz – gyorséttermi hálózatból, egyre több, jelenleg országszerte 850 lerakattal, de úttörő szerepével mindig kitüntetett helyen volt a peresztrojkát megélő oroszok körében.

A McDonald's 1,2-1,4 milliárd dolláros veszteség leírásával kalkulál a kivonulással – írta a New York Times.

Oroszországban 62 ezer embert foglalkoztat a cég, amely jelenleg, a tevékenység felfüggesztése alatt is folyósítja a fizetéseket a munkavállalóknak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!