Csatlakozási stopot hirdettek a naperőművekre, nincs kapacitás

2022. május 10. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás – derül ki az elosztóhálózat-üzemeltetők és az átviteli rendszerirányító közléséből, amit a portfolio.hu ismertetett.

A hálózati engedélyesek 2022. május 2-án ismertették a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad kapacitások nagyságát, pontosabban annak hiányát, mivel közlésük szerint jelenleg az aktuális szabad erőművi csatlakozási kapacitás értéke 0 megavoltamper (MVA). Az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 MVA-ban állapította meg a villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlyának és a kiegyenlítő szabályozási kapacitásoknak a biztosíthatósága szempontjából a villamosenergia-rendszerbe befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás mértékét (korlátját) – olvasható a MAVIR honlapján ismertetett tájékoztatóból.

A már befogadott csatlakozási igényeken túl, újabb csatlakozási igény egyedi eljárás keretében, valamint az időjárásfüggő erőművek esetén a jogszabályi előírások szerinti, úgynevezett mentességi feltételek vállalása esetén fogadható be. Az egyedi eljárás a pályázati rendszerhez képest körültekintőbb felkészülést igényel. Amennyiben a termelők az egyedi eljárást választják, egyrészt maguknak kell megvalósítaniuk a hálózati csatlakozás infrastruktúráját (ideértve például a vezetékfelhasítást, az alállomás megépítését), másrészt ennek a költségeit is nekik kell viselniük – emeli ki értékelésében a Wolf Theiss ügyvédi iroda.

Az utóbbi évtizedben a magyarországi villamosenergia-rendszer legfontosabb jellemzői, a forrásoldali kapacitások és a fogyasztói igények alapvetően megváltoztak – írják a hálózati engedélyesek (elosztóhálózat-üzemeltetők) a MAVIR honlapján ismertetett közös közleményükben. A termelői oldalon rendkívül dinamikusan növekedett az időjárásfüggő megújulók, leginkább a naperőművi kapacitások nagysága. A korábban jellemző néhány nagy termelő helyett ma erősen decentralizált a forrásoldal, és sok kis, elsősorban időjárásfüggő termelőből áll.

A naperőmű-projektek folyamatosan javuló megtérülése drasztikusan megnövelte a hálózati csatlakozási kapacitások keresletét, miközben a kapacitások elosztására alkalmazott érkezési sorrend alapú eljárásrend alkalmatlanná vált a helyzet kezelésére.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 3000 MW ipari és háztartási napenergia kapacitás üzemel. A napenergiatermelés növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy a beépített napelemek összekapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt, és a háztartási méretű naperőművek további terjedésére lehet számítani, így a meglévő 1000 MW 1-2 éven belül megduplázódhat. Ez azt jelenti, hogy a magyar villamosenergia-rendszerben – a más működő 3000 MW megújuló termelésen túl további legalább 5000 MW megújuló csatlakozási igényt tartanak nyilván.

Napelem egy családi házon – Fotó: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Napelem egy családi házon – Fotó: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A hálózati engedélyesek mostani állásfoglalása szerint a jelenlegi 0 hálózati csatlakozási kapacitás nem jelenti a zöldenergia-termelés fejlesztésének leállítását, a jelenleg érvényes Nemzeti Energiastratégia napenergiát hasznosító erőművekkel kapcsolatos, 2030-ra kitűzött célszámai (6000 MW beépített kapacitás) a tervezett határidőnél korábban, 3-5 éven belül megvalósulhatnak.

A pályázati eljárásban kiosztható, 0 MVA hálózati csatlakozási kapacitásról szóló bejelentést csalódásként élik meg a hazai naperőmű-fejlesztők és beruházók, miután ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon nem lehet kereskedelmi célú új erőművet fejleszteni – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a Portfoliónak.

Szerinte így most az összes olyan naperőmű-fejlesztést fel kell függeszteni, amely nem rendelkezik jóváhagyott csatlakozási tervvel, bármilyen stádiumban is van, ez pedig megakasztja a magyarországi naperőmű-kapacitás mindeddig ütemes bővülését is. Az MNNSZ elnöke úgy véli, a fejlesztések felfüggesztése miatt félő, hogy több ezer ember el fogja veszíteni a munkáját, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!