Februárban a piaci árnál 30 százalékkal többe került Magyarországnak az orosz gáz

2022. május 04. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett februárban az orosz gázért – számolta ki a Népszava a KSH frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Tavaly decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára köbméterenként 1175 dollár volt.

A lap ez alapján arra jutott, hogy februárban szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekordszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért. Sőt, azt is megállapították, hogy a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal meghaladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Ezt ugyanakkor sosem bizonyították a felek, a konkrét adatok közlését a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza.

A Népszava számításai szerint az MVM köbméterenként 393 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton elismert, „rezsicsökkentett” gázmolekulaárnak közel nyolcszorosa. Vagyis az állami cég az orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthet köbméterenként.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom