A márciusi vásárlásainkból is látszik, hogy 2022-re már kevésbé nyomta rá a bélyegét a koronavírus

2022. május 4. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 16,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja az MTI a KSH legfrissebb adatai alapján.

Tavaly március elején a koronavírus harmadik hulláma miatt járványügyi szigorítások léptek életbe, ezért néhány kivételtől eltekintve a legtöbb boltnak be kellett zárnia. Nyitva maradhattak ugyanakkor az élelmiszerüzletek, a drogériák, az állateledelt forgalmazó üzletek, a piacok a gyógyszertárak, a benzinkutak és a dohányboltok is.

Ez alapján nem meglepő, hogy a KSH friss adatai szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben alig (mindössze 0,2 százalékkal) nőtt a forgalom idén márciusban a tavaly ilyenkori adatokhoz képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,3 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,4 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 29,7 százalékkal nőtt az eladások volumene. Ezen a szegmensen belül érthető okokból a legnagyobb forgalomnövekedést olyan üzletek produkálták, amelyeknek 2021. március 8-án be kellett zárniuk:

  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben több mint négyszeresére,
  • a használtcikk-üzletekben háromszorosára,
  • a bútor-, műszakicikk-üzletekben 75,3 százalékkal,
  • a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk-üzletekben 59,4 százalékkal,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13,1 százalékkal,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben pedig 8,3 százalékkal nőtt az értékesítés.

Idén márciusban, amikor szemben az egy évvel korábbi helyzettel már nem volt érvényben semmilyen boltzár, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,3 százalékkal csökkent.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 2022 harmadik hónapjában 51,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1375 milliárd forintot ért el, aminél nagyobbat csak a karácsonyi vásárlásokkal serkentett tavaly decemberről regisztrált a KSH.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 20 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott márciusban.

2022 első negyedévében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 10,5, naptárhatástól megtisztítva 10,3 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 16,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a tavaly január-márciusihoz viszonyítva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!