Tizenhatszorosára nőtt a kínai vakcinabeszerzésben közvetítő cég árbevétele

2022. május 2. – 08:06

Tizenhatszorosára nőtt a kínai vakcinabeszerzésben közvetítő cég árbevétele
Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem közvetlenül, hanem egy közvetítőcégen, a Danubia Pharma Kft.-n keresztül vásárolta meg Magyarország a kínai Sinopharm-vacinákat, ám azt hiába kérdeztük korábban, hogy erre miért volt szükség, miközben a Szputnyik V-t közvetlenül vásárolták meg, nem kaptunk érdemi választ a kérdésünkre. Az azonban most kiderült az Mfor.hu cikkéből, hogy nemrég felkerült az Igazságügyi Minisztérium oldalára a Danubia Pharma 2021. évi beszámolója, amiből kiderül, hogy mennyit kerestek a vakcinaügylettel, amire 2021. január 15-én kötöttek szerződést.

Azt írják, hogy a Danubia Pharmma árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárdra emelkedett, ami elég szép eredmény, de azért az igazsághoz tartozik az is, hogy a kiadások is növekedtek: 44,9 milliárd forintra rúgott az anyagjellegű ráfordítás, ez korábban csak 2 milliárd forint volt. Az eladott áruk beszerzési értéke 44,6 milliárd forint volt, de azt nem tudni, hogy ebből mekkora tétel volt a vakcinák beszerzési ára. A személyi jellegű ráfordítások is emelkedtek, erre a korábbi 2,1 millió forint helyett 352,9 millió forintot költöttek, de ennek csak kisebb része az alkalmazottak fizetése (létszámuk 1-ről 5 főre emelkedett), nagyobb része a megbízási díjakat tartalmazza.

Árfolyamveszteségük is volt, 825 millió forint, de végeredményben 4,4 milliárd forint tiszta profittal zártak, ám ezt nem fizették ki osztalékként, hanem bent hagyták a kasszában. Ugyanakkor 2021 év végén a vállalat beolvadt az egyedüli tulajdonos Syntonite Medbe, így vagyonai a jogutód könyveibe kerültek bele, a profit sorsáról pedig már a Syntonie Mednek van joga dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!