Átlátszó: Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében

2022. május 2. – 14:45

Átlátszó: Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében
A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A talajvízbe jutott anyagok jelenléte azért is aggasztó, mert a közeli Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait.

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoringkútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban – írja az Átlátszó.

A megtalált anyagok a lítium és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószer. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt.

Mivel a toxikus hatású lítiumos vegyületekből és a szintén mérgező NMP-ből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban, az egyesület – a normál vizsgálatok vízkomponensein kívül – ezeknek anyagoknak a bevizsgálását is kérte.

A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól mintegy 800–1000 méterre találhatók.

A földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettségvizsgálatáról szóló rendelet ugyan nem sorolja ezeket az anyagokat a veszélyes anyagok közé, biztonsági adatlapjuk alapján – a vizsgálati anyagban ezek is megtalálhatók – toxikus hatásúak, és használatukat számos előírás szabályozza.

A szakvélemény összegző megállapítása szerint „egy teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait. Ennek szükségességét támasztja alá az a tény is, hogy a talajvíz áramlási iránya a vizsgált területen keletről nyugat felé (a Duna irányába – a szerk.) mutat.

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó adatigénylésének megtagadása miatt NAIH-vizsgálat is indult.

Hogy jelenleg milyen eljárás miatt tagadja meg a katasztrófavédelmi hatóság a gödi iparterület vízvizsgálati adatainak kiadását, s hogy egyáltalán elzárhatók-e a nyilvánosság elől a Samsung kibocsátási adatai: arra majd a bíróság előtt fog fény derülni – írja az Átlátszó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!