Vietnámban átadták a világ leghosszabb üveghídját

2022. május 01. – 14:13

Vietnámban átadták a világ leghosszabb üveghídját
A Bach Long üveghíd, Vietnám csodálatos, új látványossága Fotó: Nhac Nguyen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában volt eddig a csúcstartó létesítmény, de az új vietnámi híd érdemben hosszabb.

A világ leghosszabb, 632 méter hosszú üveghídját avatták fel pénteken Vietnamban, Son La tartományban. A Bach Long (Fehér Sárkány) függőhíd a Moc Chau régió legújabb turista-látványossága, két hegycsúcsot köt össze egy 150 méter mély völgy fölött, és a hídon egyszerre akár 450 turista is tartózkodhat.

Hivatalosan ugyan a híd még nem a leghosszabb üveghíd, de az eddigi rekorder, vagyis a Zhangjiajie Glass Footpath, a kínai Kuangtung tartomány üveg gyalogoshídja „csak” 526 méteres, így hamarosan a Guinness rekordok könyve is elismerheti a vietnámi látványosságot. Az eddigi rekorder kínai híd napi 8000 látogatót vonzott, egyszerre akár 800 bámészkodó is tartózkodhatott rajta és, a mélység alatta akár 300 méteres is lehetett.

Ezek után nem csoda, hogy a vietnámi szervezők és üzemeltetők is abban bíznak, hogy az új attrakció majd több turistát vonz a fővárostól, Hanoitól 200 kilométerre fekvő, hegyvidéki térségbe.

A vietnami Bach Long hídon a francia Saint Gobain cég dolgozott, és a híd egy háromrétegű edzett üveg lapból készült, amely többszörösen túlbiztosított a látogatók kockázatmentes fogadása érdekében.

Aki kedvet kapott egy jó kis üveghíd-túrához, az ebből az összeállításból nyerhet ötleteket, Kína és Vietnám nagyhatalom, de az Egyesült Államoknak és Kanadának vannak varázslatos létesítményei, míg a közelünkben Dachstein (Ausztria) ls Chaminix (Franciaország kínál ilyen élményt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom