Házkutatást tartottak a Deutsche Bank frankfurti főhadiszállásán

2022. április 29. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzmosás gyanúja miatt német rendőrök, ügyészségi nyomozók és bankfelügyeleti szakemberek tartottak meglepetésszerű házkutatást a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank frankfurti székházában.

A Deutsche Bank csupa acél, csupa üveg iker-felhőkarcolójának 3000 főt foglalkoztató irodáiban 10 előtt kezdődött az iratok átvizsgálása, a bank közleménye szerint alkalmazottjaik „teljes mértékben” együttműködtek a hatóságokkal.

A bank egyébként maga jelentette a hatóságoknak azt, hogy hitelszolgáltatásait gyanús tevékenységekre használhatják fel (ezt hívják SAR-nak, azaz „suspicious activity report”-nak), de a nyomozás érdekeire hivatkozva a hatóságok semmilyen részletet nem árultak el.

A házkutatás hírére a Deutsche Bank részvényeinek értéke azonnal 2,6 százalékot zuhant.

A Deutsche Bank nem most kerül először a hatóságok célkeresztjébe:

  • 2018-ban 170 nyomozó tartott házkutatást, mivel a bankot azzal gyanúsították, hogy két alkalmazottja prémium ügyfeleknek nyújtanak segítséget az adóelkerülés megszervezésében – a vádat később ejtették, de a bankot az etikus működésben tapasztalt hiányosságok miatt megbírságolták.
  • 2017-ben brit és amerikai hatóságok mintegy 10 milliárd dollárnyi orosz vagyon tisztára mosása feletti szemhunyás miatt 630 millió dollárra (akkor mintegy 200 milliárd forintra) büntették a bankot.
  • 2019-ben pedig a LIBOR, azaz a londoni bankközi deviza referencia-kamatláb 2003 és 2007 között folytatott manipulációja miatt 2,5 milliárd dolláros büntetést kapott a nyakába

A bank jó hírnevének az sem tett jót, hogy hosszú időn át Trump egyik legfontosabb hitelezője volt, többször is ők mentették ki a család cégbirodalmát az 1990-es években a különböző csődök után, és csak a 2021. januári, a Capitolium elleni támadás után szakították meg végleg a kapcsolatot az akkorra már exelnökkel.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!