A budapesti fürdőkben 20, a strandokon 8,7%-os drágulás jöhet júliustól

2022. április 28. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A növekvő rezsiköltségek és az ágazaton belüli béremelés miatt elkerülhetetlenné vált, hogy megemeljék a budapesti történelmi fürdőkben és a nyáron üzemelő strandokon a belépőjegyek árát. A Világgazdaság cikke szerint előbbiéknél 20, utóbbiaknál 8,7 százalékos emelkedés várható, de csak júliustól, akkor jár le ugyanis a jegyárstop.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója, Szűts Ildikó elmondta például, hogy vállalatuknál a villamosenergia-költség egyetlen év alatt 235 százalékkal, a gázköltség 273 százalékkal nőtt, és a munkaerő megtartása miatt 16,7 százalékos béremelést is végre kellett hajtaniuk, de a hiányszakmáknál ez 20% is volt.

Növekedett viszont a forgalmuk 2022 első negyedévében – a tervezett 2,025 milliárd forint helyett mintegy 700 millióval több, összesen 2,724 milliárd forint folyt be, nagyban köszönhetően annak, hogy a várt 521,5 ezer helyett 836 ezren váltottak jegyet, ami már a turizmus visszatérését jelzi.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom