Európa egyik legnagyobb zöld hidrogénüzemét építi fel a Mol Százhalombattán

2022. április 27. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 25 ezer tonnával csökkenti a Mol szén-dioxid-kibocsátását az új százhalombattai zöld hidrogénüzem, amit a Plug Powerrel közösen 2023-ig építenek meg. Ez lesz Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogénüzeme – írja az MTI a vállalat szerdai közleménye alapján.

A létesítménnyel kiváltják a jelenleg használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét, ami a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért felel.

A 22 millió eurós beruházás lehetővé teszi, hogy a Mol megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítson elő.

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik majd üvegházhatású gáz, a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre.

Azt írják, a Mol összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig, és nyolc éven belül harminc százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát. A Mol célja a közlemény szerint, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen, ezért a beruházási ráfordítások ötven százalékát fenntartható projektekre fordítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!