Magyarország úgy fizethet rubelben az orosz földgázért, hogy euróban utalja el a kért összeget

2022. április 11. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy akár rubelben is hajlandó Magyarország fizetni az orosz földgázért, ha arra kérik. Emiatt sok kritikát is kapott Orbán, az unió szerint ez a szankciókat is sérti, de Szijjártó Péter külügyminiszter most egy olyan konstrukciót ismertetett, amely egyidejűleg mindenki igényét teljesíti.

Az európai uniós külügyminiszterek találkozójáról bejelentkező Szijjártó azt mondta, hogy van olyan megoldás, amellyel Magyarország nem sért szankciós intézkedést. Ennek a részleteit most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy ZRt. és a Gazprom Export, de a lényegét már a külügyminiszter is ismertette.

Eszerint a magyar fél két számlát hoz létre a szankciós listán nem szereplő orosz Gazprom Bankban. A CEEnergy eurót utal át a Gazprom Banknak, amely ezt a pénz rubellé konvertálja át, és ezt utalja el a Gazprom Exportnak.

Szijjártó megjegyezte, hogy a két vállalat tavaly megkötött eredeti szerződésében is szerepelt az, hogy az eurótól át lehet térni más pénznemre. A külügyminiszter szerint eleve két vállalat kötött szerződést, amelyben az unió nem vett részt, ezért annak most sincs beleszólása.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az unió újabb 500 millió euróval megnöveli az európai békekeretet, amelyből az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokért lehet térítést kérni. Eddig ezzel 17 uniós ország élt. Magyarország természetesen nem, és Szijjártó újra elmondta, hogy nem szállítunk fegyvert, és nem engedjük át azokat a fegyverszállítmányokat sem az ország területén, amelyek közvetlenül Ukrajna felé tartanának.

A külügyminiszteri találkozó előtt több ország diplomatája arról beszélt, hogy olajembergót kellene hirdetni Oroszországgal szemben, mert csak így lehetnek hatásosak a szankciók. Szijjártó megerősítette, Magyarország nem fog az energiaimport ellen szavazni, már csak azért sem, mert nem látja, honnan lehetne fedezni az ország napi 20 ezer tonnás kőolaj- és évi 8,5 milliárd köbméteres földgázigényét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!