Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen az építőanyagok piacán hozott, piactorzító intézkedések miatt

2022. április 6. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság és felszólítja az uniós jognak való megfelelésre az építőipari ágazatot érintő nemzeti szabályok tekintetében – írja az EB keddi közleményében. A magyar kormány még tavaly július elején jelentette be, hogy kiviteli tilalommal és extraprofitadóval próbálják meg az építőanyagok brutális drágulását megállítani.

Az indoklás szerint Magyarország olyan intézkedéseket tett, amelyek az építőiparban bizonyos nyersanyagok árait rögzítik, és olyan szabályokat vezetett be, amelyek előírják a gazdasági szereplők számára, hogy bizonyos termelési szinteket teljesítsenek akkor is, ha az gazdaságilag nem fenntartható.

A közúti közlekedés terén a Bizottság felszólítja más tagállamok mellett Magyarországot, hogy ültesse át a tiszta üzemű gépjárművekre megállapított célértékekre vonatkozó szabályokat

A nyílt hozzáférésű adatok terén a Bizottság felszólítja más tagállamok mellett Magyarországot, hogy léptessen hatályba a nyílt hozzáférésű adatokra és a közszféra információinak további felhasználására vonatkozó uniós szabályokat.

Emellett a közbeszerzések területén a Bizottság felszólítja Magyarországot és Olaszországot, hogy tartsák be a közbeszerzési irányelveket, és további lépéseket tesz a Magyarországgal és Olaszországgal szemben a közbeszerzési irányelvek helyes átültetésének biztosítása érdekében folytatott kötelezettségszegési eljárásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!