Felszámolták a világ legnagyobb illegális online piacterét

2022. április 05. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kábítószer, lopott adatok, hamisított dokumentumok – ezek voltak a sztártermékek a piacon.

A BKA és az internetes bűnözés elleni fellépést összehangoló ügyészi hivatal (ZIT) több amerikai hatóság közreműködésével 2021 augusztusa óta nyomozott, és kedden Németországban lefoglalták a Hydra Marketet működtető szerver-infrastruktúrát – írja az MTI. Ezzel bezárták az illegális platformot. A művelettel összefüggésben lefoglaltak mintegy 23 millió eurónak (8,6 milliárd forint) megfelelő bitcoint is.

Az orosz nyelvű piactér legalább 2015 óta működött az úgynevezett darkneten, az internet egy főleg bűnözők által használt részén. A Hydra orosz eredetű volt, és a következő országokat szolgálta ki: Oroszország, Ukrajna, Belarusz, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Örményország, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Moldova.

A RAMP (Russian Anonymous Marketplace) bezárása után 2017-ben a Hydra lett a vezető orosz darknetpiac. A Hydra agresszív reklámkampányt indított a YouTube-on és más webhelyeken, és állítólag versenytársait azzal is gyengítette, hogy támadásokat hajtott végre ellenük.

Leginkább kábítószerrel kereskedtek rajta, de kínáltak egyebek mellett lopott adatokat és hamisított dokumentumokat is.

A platformon hozzávetőleg 17 millió ügyfélszámlát és több mint 19 ezer eladói fiókot regisztráltak. Az egyelőre ismeretlen üzemeltetőket és adminisztrátorokat a többi között pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják.

A BKA és a ZIT becslései szerint a Hydra Marketen csak 2020-ban 1,23 milliárd euró értékben kereskedtek. A nyomozás igen összetett volt – emelték ki a közleményben, kifejtve, hogy a legnagyobb kihívások között volt egy Bitcoin Bank Mixer elnevezésű megoldás, amellyel a kriptovalutákkal végzett digitális pénzügyi tranzakciókat álcázták a bűnözők.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!