115 új villanymozdonnyal javít a 40 éves átlagéletkoron a MÁV

2022. március 26. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Eredményesen zárult a 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás, így a MÁV-Start és a Siemens Mobility Kft., valamint a Siemens Mobility Austria GmbH közötti keretmegállapodás értelmében 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű villanymozdony beszerzésével újulhat meg a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállománya – közölte a vasúttársaság az MTI-vel szombaton.

A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel lehetővé válik, hogy a vasúttársaság korszerű, és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelő járműveket szerezzen be.

Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett V43 sorozatú, 120 kilométer/óra maximális sebességű villamos mozdonyokat váltják ki. Az új járműveknek 200 kilométer/óra sebességre is alkalmasnak kell lenniük, és energiafelhasználás szempontjából is jobb hatásfokúak lesznek. Az új villamos mozdonyokat döntően az IC szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használják fel.

Az Indóház cikkéből az is kiderül, hogy Siemens Vectron mozdonyok (is) érkezhetnek.

Siemens Vectron mozdony bemutatója a cég müncheni üzemében 2014-ben – Fotó: Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance / AFP
Siemens Vectron mozdony bemutatója a cég müncheni üzemében 2014-ben – Fotó: Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance / AFP

A nyertes Siemens Mobility Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot adott – közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!