Tárki: A rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka idén is tervez utazást

2022. március 23. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború és a dráguló energiaárak ellenére is rekordokat dönthet 2022-ben a belföldi turizmus – derül ki a Tárki által készített felmérésből. Az Everguest turisztikai tanácsadó megbízásából készült kutatás legfőbb megállapításai:

  • A rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka idén is tervez utazást. Ez közel 16 százalékos növekedést jelentene az előző évhez képest.
  • A magyarok többsége belföldön szeretne kikapcsolódni.
  • Elhúzódó háború esetén még többen választhatják az itthoni kikapcsolódást.

Tavaly még jelentősen befolyásolták az európai és az Európán kívüli utazási szándékot a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Az idén utazni tervezők 37,5 százaléka mondta azt, hogy a korlátozások vagy a vírustól való félelem miatt nem utaztak tavaly. A kutatás szerint az emberek továbbra is tartanak a vírustól, ugyanakkor határozottan elutasítóak további korlátozások bevezetésével kapcsolatban.

Fotó: Tárki
Fotó: Tárki

A Tárki elemzése szerint a koronavírus-járvány a budapesti turizmust sújtotta a leginkább, tavaly mégis emelkedni tudott a város iránti belföldi érdeklődés. Bár 2021-ben a kedvezőbb szabályozási környezetnek köszönhetően lényegesen több külföldi turista érkezett, számuk még mindig elmarad a 2019-es szinttől. A Tárki szerint az elmúlt években egyre komplexebb turisztikai programok jöttek létre Budapesten, amelyek nemcsak a külföldi turistákat, hanem a fővárosban élőket is vonzzák.

„A szakértők úgy vélik, 2022-ben a koronavírus várható visszaszorításával reális cél lehet a 2019-es szint újbóli elérése, és akár annak a meghaladása is” – áll a Tárki közleményében. A korábbi évekhez képest nőtt azoknak a rendszeres utazóknak a száma, akik szívesen kikapcsolódnának Budapesten. A megkérdezettek 50,8 százaléka mondta azt, hogy szívesen választaná 2022-ben utazási célként Budapestet. Tavaly ugyanez a szám csupán 22,3 százalék volt.

Fotó: Tárki
Fotó: Tárki

A kutatás szerint az elmúlt évben kifejezetten nagy volt a magyar vidék vonzereje. A válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy 2021-ben valamilyen vidéki úti célt választott, a második a Balaton lett 35 százalékkal. Több válasz megadása esetén szintén a vidék erősödése volt megfigyelhető. Európai úti célja a válaszadók közel 21 százalékának volt, Európán kívüli pedig közel 3 százalékának. A központi adatok alapján tavaly a vidéki vendégéjszakák száma 20 százalékkal volt magasabb, mint 2020-ban, a vidéki szálláshelyek esetén 31 százalékos árbevétel növekedés volt megfigyelhető 2020-hoz képest.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom