A tej ára majdnem a duplája, a bezáró McDonald's-ok utolsó pitéit tízszeres áron adták el – kezdik megérezni az oroszok a szankciókat

2022. március 13. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Riportban számol be a BBC arról, hogy Oroszországban milyen hatásait érzi már a lakosság az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett amerikai, brit és uniós pénzügyi szankcióknak. Több száz nemzetközi vállalat már kivonult az országból, és az intézkedések hatása most kezd érezhetővé válni a lakosság számára: emelkedik az alapvető termékek ára, munkahelyek szűnnek meg, és egyre többen érzékelik Oroszország növekvő elszigeteltségét.

Néhány példa a BBC riportjából:

  • Az árak 2,2 százalékkal emelkedtek az invázió első hetében, a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai nőttek.
  • Egyes üzletek korlátozzák az alapvető élelmiszerek árusítását, hogy megakadályozzák a felvásárlást.
  • Egy Moszkvában élő nő azt mondta, még nem látott üres polcokat. Szerinte az élelmiszerek nem fognak eltűnni, de drágulni fognak. Ehhez tudni kell, hogy a cukor és a gabonafélék ára már idén februárban, az Ukrajna előtti invázió előtt is mintegy 20 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
  • Egy férfi azt mondta: február 20-án, a háború kitörése előtt 5500 rubelért (kb. 20 ezer forint) rendelt élelmiszert, most ugyanez a kosár már 8000-be (kb. 29 ezer forintba) kerül.
  • A tej ára az elmúlt két hétben majdnem megduplázódott.
  • Az orosz állami hírügynökség szerint egyes kiskereskedők megállapodtak abban, hogy egyes alapvető élelmiszerek áremelkedését 5 százalékra korlátozzák.
  • Az okostelefonok és a televíziók ára több mint 10 százalékkal emelkedett.
  • Egy átlagos törökországi nyaralás 29 százalékkal drágult.
  • Egy nő új laptopokat akart venni a családnak, de elhalasztotta a vásárlást. Amikor kinézte őket, a gépek február elején még darabonként körülbelül 70 ezer rubelbe (kb. 270 ezer forintba) kerültek volna, de a hónap végére már 100 ezer rubelre (364 ezer forint) emelkedett az áruk, később már 140 ezerért árulták őket, aztán pedig már nem lehetett venni belőlük, kifogytak a készletek.
  • Moszkvában most az a vicc járja, hogy „mindannyiunknak megvan az utolsó iPhone”.
  • Az egykori Szovjetunió nyugatra való nyitásában szimbolikus jelentősége volt, amikor 30 évvel ezelőtt megnyitott Moszkvában az első McDonald's. Az amerikai étteremlánc most bezárta 847 üzletét az országban, de a dolgozókat egyelőre fizeti. A bejelentés után néhány órával több ezer hirdetés jelent meg, hogy a szokásos ár akár tízszereséért lehet még venni a bezárásra készülő éttermekből frissen vásárolt nuggetseket vagy pitéket. Az egyik hirdetés szlogenje ez volt: „Az utolsó esélyed, hogy megízleld a külföldi boldogságot”.
  • Miután az orosz bankok kikerültek a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, egy nyelviskola nem tudja kifizetni a más országokban dolgozó tanárait, az Egyesült Államokból, Németországból, Lettországból tanuló külföldi diákok pedig nem tudják befizetni a tandíjat. Találtak ugyan más megoldást, de naponta kell kezelni ilyen problémákat.

Nagyobb munkanélküliségről egyelőre nem tudni, de sokan tartanak a következményektől. A város kávézói és éttermei viszont egyelőre tele vannak, a metró működik, a belvárosi dugók nem tűntek el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!