42 Fidesz-közeli cég szerezte meg az EU-s finanszírozású pályázati pénzek ötödét 2011 és 2021 között

2022. március 12. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupciós állapotokat és a haveri rendszereket vizsgálta meg egy néhány nappal ezelőtt közzétett publikációjában a Korrupciókutató Központ Budapest – írja a 444.hu, azzal, hogy az elemzésben azt is vizsgálták, mekkora szelet jutott az állami közbeszerzésekből a haveri cégeknek 2010-től.

42 céget nézett meg a központ, olyan vállalatokat, melyek tulajdonosai az elmúlt tíz évben közel álltak a Fideszhez. Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Garancsi István, Hamar Endre, Homlok Zsolt, Kuna Tibor, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, Simicska Lajos, Szijj László, Tiborcz István és Varga Károly vállalkozásai szerepelnek a listán – írják.

A megállapítások szerint az ő 42 cégük nyerte az EU-s finanszírozású közbeszerzésekkel kapható pénz 21 százalékát 2010 és 2021 között, a keretszerződéseket tekintve (vagyis a több évre előre lekötött közbeszerzéseket illetően) pedig ezeknek a 12 százalékát. Az összes EU-s pályázat 80 százalékát körülbelül 3300 cég nyerte el a magyar uniós csatlakozás óta.

A grafikonokból kiderül, hogy 2015-ben történt némi változás: az EU-s pályázatokon többen indultak, az államin viszont kevesebben. Időben ideesik az OLAF (Európai Csalásellenes Hivatal) nyomozásával az Elios-ügyben, amelynek iratait egyébként nemrég kapta meg a TASZ, miután kiperelték azt az Európai Bizottságtól.

A 2015-ben kitört Elios-ügy lényege, hogy Tiborcz István cége több önkormányzattal is szerződött közvilágítási rendszerek korszerűsítésére, amelyeket EU-s támogatásokból fizettek ki. Aztán kiderült, hogy már a közbeszerzések előterjesztésénél az Elioshoz köthető emberek tűntek fel a háttérben, majd ezeket a munkákat jócskán felülárazva végezték el. Végül a magyar kormány úgy döntött, hogy inkább az adófizetők pénzéből fizeti ki a beruházásokat az EU helyett, nehogy büntetést kapjanak az uniótól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!